Ministrul Bogdan Aurescu si omologul sau norvegian, Børge Brende, au semnat, luni, Conventia intre Romania si Regatul Norvegiei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, informeaza MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a facut, luni, o vizita oficiala in Norvegia, la invitatia omologului sau, Børge Brende, el avand consultari cu ministrul afacerilor externe norvegian si convorbiri cu presedintele Parlamentului, Olemic Thommessen. Potrivit MAE, in cadrul consultarilor cu ministrul Børge Brende, seful diplomatiei romane a subliniat faptul ca investitorii norvegieni ar putea valorifica stabilitatea economica a Romaniei pentru a demara afaceri in tara noastra si a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, care in prezent se ridica la 675 milioane de euro. "In acest context, cei doi ministri au convenit sa actioneze pentru a impulsiona diversificarea cooperarii la nivel economic si sectorial. Bogdan Aurescu a multumit pentru faptul ca Norvegia pune la dispozitia Romaniei fonduri prin Mecanismul financiar al SEE si prin Mecanismul financiar norvegian", mentioneaza sursa citata.

Ministrul Bogdan Aurescu si omologul sau Børge Brende au semnat, in cadrul vizitei, "Conventia intre Romania si Regatul Norvegiei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit", document care are ca principal scop stimularea schimburilor economice si a relatiilor economice si sociale, in general, intre cele doua tari, se arata in comunicatul MAE. In privinta agendei europene si de securitate, discutiile au vizat, cu prioritate, evolutiile din Vecinatatea Estica. "Ministrul Bogdan Aurescu si ministrul Børge Brende au reiterat sprijinul pentru implementarea integrala a Acordurilor de la Minsk. Bogdan Aurescu a evidentiat faptul ca mediul de securitate la frontierele estice ale UE a cunoscut o profunda transformare dupa anexarea ilegala a Crimeei. Referitor la regimul de sanctiuni al Uniunii Europene, ministrul Bogdan Aurescu a punctat faptul ca sanctiunile UE trebuie mentinute pana la implementarea completa a Acordurilor de la Minsk, pozitie impartasita de omologul norvegian", mentioneaza sursa citata.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Cei doi oficiali au discutat si despre Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc la 21-22 mai. "Reuniunea la varf va reprezenta un moment important in relatiile UE cu partenerii sai estici, atat pentru reafirmarea sprijinului Uniunii, cat si pentru evaluarea progreselor statelor participante la Parteneriatul Estic de la precedentul Summit de la Vilnius. In ceea ce priveste Republica Moldova, Romania si Regatul Norvegiei si-au declarat din nou sustinerea pentru parcursul european al acestei tari. Bogdan Aurescu a propus omologului sau ca Norvegia sa examineze posibilitatea finantarii unor proiecte de interes pentru conectarea Republicii Moldova la spatiul UE", se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in noul context geopolitic european, marcat de provocari atat in sudul, cat si in estul continentului, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat ca este necesar ca la Consiliul European din iunie 2015 sa fie elaborat un nou document conceptual care sa actualizeze Strategia de Securitate a UE din 2003. In cadrul consultarilor dintre cei doi ministri au fost abordate si principalele teme aflate pe agenda internationala, respectiv viitorul Summit NATO din 2016, evolutiile din Orientul Mijlociu si provocarile actuale reprezentate de terorismul international, relateaza MEDIAFAX. "Sefii celor doua diplomatii au subliniat buna colaborare romano-norvegiana in cadrul NATO. In acest context, Bogdan Aurescu a invitat Norvegia, in calitate de aliat NATO, sa aloce personal pentru cele doua structuri NATO de comanda si control care vor fi create pe teritoriul Romaniei in aplicarea deciziilor adoptate la Summit-ul de la Wales", se arata in comunicatul MAE.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Cei doi ministri au discutat si despre situatia din Balcani, dosarul nuclear iranian si perspectivele sale, inclusiv efectele finalizarii sale in plan regional, criza din Siria si cea din Yemen, cooperarea la nivel ONU, problematica migrantilor provenind din sudul Marii Mediterane. Totodata, potrivit MAE, ministrul norvegian a acceptat "cu placere" invitatia omologului roman de a face o vizita la Bucuresti in aceasta toamna.

Convorbirile cu presedintele Parlamentului Regatului Norvegian, Olemic Thommessen, au vizat, in principal, dezvoltarea dialogului politic bilateral si cooperarea parlamentara intre cele doua tari. Ministrul afacerilor externe si presedintele Parlamentului Regatului Norvegiei au subliniat, de asemenea, importanta consolidarii dimensiunii diplomatiei parlamentare. "Discutiile au vizat si criza din Ucraina si implicatiile acesteia asupra securitatii regionale, iar cei doi oficiali au reiterat apelul privind implementarea integrala a Acordurilor de la Minsk. In acest context, presedintele Parlamentului norvegian a evidentiat sprijinul tarilor nordice si baltice pentru reformarea Parlamentului de la Kiev si a procesului legislativ din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit, la propunerea ministrului roman, sa exploreze posibilitatea unui program comun romano-norvegian, la care sa se asocieze si Comisia de la Venetia, destinat trainingului pentru politicieni si parlamentari din statele din Vecinatatea Estica", se precizeaza in comunicat.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Ministrul Bogdan Aurescu a avut, in cadrul vizitei, si o intalnire cu reprezentantii filialelor norvegiene ale Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), ale Fundatiei Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (CAESAR). "Bogdan Aurescu si-a exprimat convingerea ca tinerii de valoare aflati la studii sau care isi desfasoara activitatea profesionala in strainatate pot contribui la promovarea obiectivelor si profilului real al Romaniei si a subliniat ca Romania are nevoie de cei care fac performanta in domenii precum educatia, cercetarea, inovarea, cultura, stiinta pentru progresul si modernizarea tarii. De asemenea, Bogdan Aurescu i-a incurajat pe tinerii studenti, masteranzi si doctoranzi romani aflati la studii in Regatul Norvegiei, sa fructifice experienta si contactele deja stabilite, sa se implice si sa contribuie la evenimente interculturale in plan local. Toate acestea pot avea impact asupra societatii norvegiene si arata dinamismul, entuziasmul si spiritul european al generatiei tinere din Romania", conform MAE.

Citeste si:
Iohannis: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere
Klaus Iohannis, declarații la...

"Dumneavoastra, prin contributiile personale pe care le aveti, creati valoare in comunitatile in care sunteti integrati si cresteti astfel profilul pozitiv al Romaniei", a aratat Bogdan Aurescu, citat in comunicat. "Reprezentantii LSRS si ai Fundatiei CAESAR au exprimat aprecierea pentru colaborarea initiata de MAE, in luna ianuarie 2015, si au aratat interesul pentru continuarea programului de stagii «Smart Internship» la Ambasada Romaniei din Oslo, de a sprijini evenimentele organizate de ambasada si de a interactiona cu presa locala pentru promovarea povestilor de succes ale tinerilor romani de elita din Norvegia", conform comunicatului MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.