Grupul Philip Morris International (PMI) cauta alternative la tigaretele traditionale bazate pe arderea tutunului si a investit peste doua miliarde dolari in ultimii sapte ani in cercetare si dezvoltare, compania sustinand ca testele clinice pe care le efectueaza sunt incurajatoare.

"Nicotina este cea care da dependenta, dar de fapt substantele care provoaca in principal bolile foarte grave asociate fumatului sunt aproximativ 100 din cele cateva mii de substantele generate prin arderea tutunului. Vrem sa dezvoltam o gama de produse care sa inlocuiasca tigaretele bazate pe arderea tutunului si am derulat cercetari extinse in acest sens, dar inca nu am finalizat toate studiile pe care le consideram necesare pentru a trage concluzii referitoare la expunere redusa sau risc redus. Rezultatele de pana acum sunt insa incurajatoare", a declarat Tommaso Di Giovanni, Director de Comunicare, Produse cu Risc Redus la Philip Morris.

El spune ca exista o cerere in crestere pentru alternative la tigaretele bazate pe arderea tutunului de catre persoanele care nu pot sau nu vor sa renunte la fumat, dand ca exemplu tigaretele electronice, care in unele state europene ajung si la ponderi de peste 10% din totalul pietei si la peste 90% notorietate in randul fumatorilor. Valoarea pietei de tigarete electronice a ajuns la circa 2,5 miliarde de dolari la nivel mondial, numai in principalele piete.

Dezvoltarea de astfel de produse vine si in contextul in care majoritatea statelor la nivel mondial adopta masuri pentru descurajarea fumatului, precum interzicerea acestuia in spatiile publice, ambalaje cu peste 70% avertizari pentru sanatate, supraccizarea produselor din tutun. Bolile cauzate de fumat, precum cancerul de plamani, ucid peste 5,4 milioane de oameni anual la nivel mondial.

PMI a construit si un centru de cercetare si dezvoltare dedicat in Neuchatel, in Elvetia, dar si o fabrica pilot pentru produsele cu risc potential scazut (potentially reduced-risk products - dupa cum au fost descries generic de companie) la Bologna, in Italia. De altfel, in ultimul trimestru al anului trecut, compania a lansat conceptul iQOS, un dispozitiv electronic si rezerve cu tutun, care incalzeste tutunul la temperaturi mult inferioare punctului de ardere si realizeaza livrarea unui aerosol de nicotina, generand o aroma si o experienta asemanatoare fumatului, in Italia (Milano) si in Japonia (Nagoya), doua dintre cele mai mari piete internationale ale PMI, iar rezutatele sunt potrivit oficialilor companiei peste asteptari.

Citeste si:
Mari producatori de tutun, condamnati la plata unor despagubiri de...
Mari producatori de tutun,...

In cazul iQOS, rezerva care contine tutun este incalzita in dispozitivul special pana la 350 grade, fata de pana la 800 grade in cazul unei tigarete cu ardere, si genereaza nicotina si aroma de tutun. Reprezentantii companiei spun ca PMI lucreaza la acest proiect de aproape un deceniu, iar studiile si testele clinice, asemanatoare celor din industria farma, au rezultate incurajatoare, in sensul ca prin aerosolizare scad numarul si ponderile substantelor daunatoare inhalate in timpul fumatului. Cu toate acestea, PMI declara ca inca nu se pot trage concluzii cu privire la reducerea expunerii sau a riscului pana cand studiile nu sunt finalizate.

Philip Morris International, lider mondial in fabricarea de produse din tutun, a intrat pe piata romaneasca in 1993, iar in 1998 a inceput productia, cu o investitie de 100 milioane dolari intr-o fabrica de tigarete in Otopeni, judetul Ilfov. Compania are in portofoliu marci precum Marlboro, Parliament, Virginia Slims si L&M.

Citeste si:
Piata neagra a tigaretelor a reinceput sa creasca
Piata neagra a tigaretelor a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.