Scaderea TVA la lapte si produse lactate va creste consumul si este posibil sa scada preturile la poarta fermei, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Referitor la ingrijorarile fata de eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie si de pericolul ca Romania sa importe lapte mai ieftin din alte tari, Constantin spune ca fermierii nu au motive de ingrijorare, pentru ca previziunile la nivel european arata o crestere a productiei de lapte cu 1% in UE.

"Trebuie insa sa colectam mai bine, mai ales in zone de munte. Se pune problema pretului, si cea mai asteptata masura pe care trebuie sa o luam, scaderea TVA la mai multe produse, dar si la lapte. Cu TVA scazut vrem sa relansam consumul si poate va fi si un pret mai bun la poarta fermei", a adaugat ministrul, potrivit MEDIAFAX.

La 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte in Uniunea Europeana, si fiecare tara va avea voie sa produca oricat va dori.

"Din aprilie vor veni pe piata cantitati si mai mari de lactate. Estimam ca pana la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel national vor mai ramane in jur de 70"
, a anuntat la inceputul anului patronatul APRIL, din domeniul lactatelor.

Potrivit APRIL, piata lactatelor este estimata la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanti producatori la nivel national sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco si Hochland.

Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza (inclusiv lapte), de la 24% la 9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.