Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%, a anuntat premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului, dupa aceasta reducere din luna iunie a unei taxe, de la 1 ianuarie 2016 vor fi aplicate oricum, simultan, prevederile proiectului noului Cod Fiscal, si anume cota standard TVA de 20% si TVA de 9% la alimente.

El a afirmat initial ca "99% putem reduce TVA din aprilie", dar ca mai trebuie avute ultime negocieri cu institutiile financiare internationale.

"E 25 martie, avem o imagine extrem de clara a incasarilor la buget pentru primul trimestru. Asta inseamna ca putem 99% - pastrez acel 1% care nu tine de partea economica, ci de negocierea noastra politica cu institutiile financiare - sa aplicam o masura de reducere a TVA chiar din luna aprilie", a spus Ponta.

Ulterior, la solicitarile presei pentru a clarifica, Ponta a precizat ca in aprilie va fi luata decizia pentru ca TVA sa fie redusa mai devreme cu sase luni fata de termenul stabilit initial, de 1 ianuarie 2016, scrie MEDIAFAX.

"Avem datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive legate de incasari la buget, si putem in mod real - 99% am spus pentru ca trebuie sa discutam cu institutiile financiare internationale, sa le aratam aceste date - sa devansam fata de 1 ianuarie, cand intra in vigoare tot Codul Fiscal, o masura legata de reducerea TVA, dar nu putem sa le facem pe amandoua, adica si de la 24 la 20 tot TVA-ul, si de la cat este acum la 9% pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele, ca sa nu riscam si sa avem vreun dezechilibru bugetar. Pana pe 15 aprilie, facem o analiza si atunci decidem care din cele doua masuri, anticipate fata de 1 ianuarie - pentru ca la 1 ianuarie, prin Codul Fiscal, amandoua vor intra in vigoare - este mai utila pentru dezvoltare si ca semnal. Daca o adoptam in aprilie, cred ca din 1 iunie se aplica", a spus Ponta.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Proiectul Codului Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, incepand cu 2016, si la 18%, incepand cu 2018.

In acelasi timp, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, si care a inclus initial doar painea, carnea, pestele, legumele si fructele, a fost extinsa prin includerea si altor produse, precum lapte, oua, animale si pasari vii, releva proiectul actualizat de Cod Fiscal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.