Ucraina are nevoie de fonduri suplimentare fata de cele obtinute deja de la FMI pentru a asigura cresterea economica a tarii, a declarat ministrul ucrainean de Finante, Natalie Jaresko, la o saptamana dupa ce Fondul a aprobat un pachet de bailout de 17,5 miliarde dolari pentru guvernul de la Kiev.

"Pachetul pe care il avem in acest moment va duce la stabilizarea sistemului financiar bancar, dar nu este suficient pentru a reporni si sustine cresterea economica. Caut mai mult sprijin", a declarat Jaresko intr-un interviu pentru The Wall Street Journal.

Saptamana trecuta, vineri, Ucraina a primit 5 miliarde de dolari de la Fondul International Monetar, reprezentand prima transa din imprumutul de 17,5 miliarde de dolari aprobat miercuri.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu, in valoare de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui sa includa sprijin din partea Statelor Unite si Uniunii Europene, precum si economii de 15 miliarde de dolari rezultate din negocierile cu detinatorii de obligatiuni ale statului ucrainean, scrie MEDIAFAX.

Jaresko se intalneste in aceasta saptamana cu oficiali ai autoritatilor americane pentru a-i convinge ca sustinerea Ucrainei va produce beneficii in plan geopolitic. "Daca, din diverse motive, unul dintre partenerii nostri nu este dispus sa vina alaturi de noi sau nu este capabil sa vina alaturi de noi cu sprijin pentru apararea militara, atunci oferiti-ne ajutor financiar", a declarat ministrul ucrainean de finante.

Oficiali FMI au atras atentia asupra "riscurilor exceptionale" presupuse de acordarea unui pachet de ajutor financiar Ucrainei, in conditiile in care guvernele anterioare au renuntat de doua ori la sprijinul primit din partea Fondului. De asemenea, programul de bailout este conditionat de un set de reforme pe care guvernul de la Kiev trebuie sa le adopte, precum si de mentinerea acordului de pace dintre armata ucraineana si rebelii prorusi din estul Ucrainei.

In aceste conditii, mai multi analisti au apreciat ca faptul ca FMI a acceptat sa ofere un imprumut Ucrainei reprezinta o decizie politica a Occidentului, pentru a proteja tarile din estul Europei in fata unei potentiale agresiuni a Rusiei.

Economia Ucrainei va scadea in acest an cu 5,5%, dupa o contractie de 6,9% anul trecut, potrivit estimarilor oficiale.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.