Impozitul pentru locuinte pregatit de Guvern pentru populatie incepand cu anul viitor a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna, prin cresterea valorii impozabile in functie de care este calculata suma finala de plata.

Noul document, datat 13 martie, prevede cresteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de cladiri. Astfel, valoarea impozabila pentru o cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa a fost ridicata de la 935 lei/metru patrat la 995 lei/metru patrat, pentru cele dotate cu instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, si de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fara astfel de instalatii, scrie MEDIAFAX.

Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn sau piatra naturala, valoarea impozabila a fost urcata de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalatii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fara instalatii, iar pentru cladire-anexa cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa a fost ridicata de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp.

Si cladirile-anexa cu peretii exteriori din lemn sau din piatra naturala, valoarea impozabila a fost ridicata de la 95 lei/mp la 101 lei/mp, respectiv de la 63 lei/mp la 67 lei/mp.

Conform legii, valoarea impozabila a unei cladiri este determinata prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila, exprimata in lei/metru patrat, la care se adauga un coeficient de ajustare in functie de zona si rangul localitatii de domiciliu.

Premierul Victor Ponta a anuntat lni ca proiectul noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala vor fi transmise Parlamentului de cate Guvern cel tarziu pe 25 martie, cu solicitarea catre Senat pentru dezbatere in regim de urgenta imediat dupa Paste, astfel incat documentele sa intre la Camera Deputatilor pana la finele lunii aprilie.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Seful Executivului a precizat ca ia in calcul angajarea raspunderii Guvernului daca va constata ca PNL va bloca adoptarea celor doua acte pe motive procedurale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.