FMI cere Bulgariei sa imbunatateasca supravegherea in sectorul bancar, notand in concluziile unei vizite de evaluare in aceasta tara ca prabusirea Corporate Commercial Bank (KTB), anul trecut, si inrautatirea balantei fiscale au pus in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara a tarii.

In concluziile FMI se arata ca in pofida mediului economic dificil, Bulgaria a inregistrat in 2014 o crestere economica modesta, care va continua si in acest an, relateaza Novinite.

Somajul este in continuare ridicat, desi a scazut usor, in timp ce preturile scazute ale materiilor prime si inflatia redusa din zona euro au contribuit la deflatie. Pentru 2015, FMI anticipeaza ca economia Bulgariei va consemna un avans de circa 1,25%, care va fi sustinut de consumul privat si absorbtia de fonduri europene, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Fondului, deflatia se va atenua treptat, iar somajul va continua sa se reduca in acest an.

FMI noteaza faptul ca riscurile privind perspectivele economice au crescut atat pe plan intern, cat si extern, mentionand nivelul ridicat al datoriilor companiilor si al creditelor neperformante, evolutiile din Grecia si criza din Ucraina.

Declaratia FMI lauda nivelul ridicat al lichiditatilor din sectorul bancar bulgaresc, demonstrat inainte de prabusirea HTB, si masurile introduse de Banca Nationala a Bulgariei si de guvern, pentru sustinerea acestora.

Masurile au calmat deponentii si au prevenit raspandirea panicii, in timp ce alocarea de fonduri de catre stat pentru fondul de asigurare a depozitelor au permis platile pentru depozitele asigurate.

Cu toate acestea, FMI cere masuri ferme pentru rezolvarea problemelor scoase la iveala de cazul KTB, intre care refacerea increderii in supravegherea sectorului bancar, in evaluarea bancilor si soliditatea acestora.

Deficitul bugetar al Bulgariei s-a dublat anul trecut la 3,7% din PIB, dar FMI considera ca tinta de 3% stabilita de guvern pentru 2015 poate fi atinsa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.