Uniunea Europeana a blocat acordul in valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria si Rusia pentru constructia a doua reactoare nucleare in Ungaria, intrucat acesta presupunea si importarea de combustibil exclusiv din Rusia, relateaza Financial Times.

Anul trecut, Rusia si Ungaria au ajuns la o intelegere pentru construirea a doua reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW in Paks, oras situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.

Rusia urma sa imprumute Ungariei pana la 10 miliarde euro pentru finantarea constructiei reactoarelor la centrala nucleara din apropierea orasului Paks, potrivit intelegerii intre premierul ungar, Viktor Orban, si presedintele rus, Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.

Contractele pentru proiectarea, construirea si mentenanta reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom in luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia si Ungaria prevedea ca centrala nucleara de la Paks sa utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia, potrivit MEDIAFAX.

Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom), care trebuie sa avizeze toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis sa nu aprobe intelegerea in forma propusa de Ungaria si Rusia. Guvernul de la Budapesta a facut apel contra deciziei Euratom, insa Comisia Europeana a mentinut hotararea initiala.

Pentru a continua proiectul alaturi de Rusia, Ungaria ar trebui, in aceste conditii, fie sa renegocieze termenii contractului in ceea ce priveste importul de combustibil, fie sa actioneze legal impotriva Comisiei Europene.

Criticii acordului dintre Ungaria si Rusia si-au aratat teama privind cresterea dependentei energetice a Ungariei fata de Rusia. De asemenea, mai multi oficiali europeni si-au manifestat ingrijorarea legata de faptul ca Moscova foloseste politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa si pentru a crea tensiuni intre statele membre UE in ceea ce priveste mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.