Dolarul a crescut marti cu cinci bani, la 4,1279 lei, si a inregistrat astfel un nou maxim record pentru a cincea sedinta consecutiv, ca urmare a intaririi monedei americane pe pietele externe, in timp ce euro a scazut cu 0,04 bani, la 4,4435 lei.

Referinta pentru euro publicata de banca centrala s-a situat luni la 4,4439 lei, iar cea a dolarului la 4,0779 lei. Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs in crestere cu 1,4 bani, de la 4,1481 lei la 4,1621 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, scrie MEDIAFAX.

Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara la 4,4437 lei, fata de 4,4450 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de luni.

Cursul minim la care au avut loc transferuri a fost inregistrat in prima ora, la 4,4390 lei/euro, in timp ce maximul s-a situat la 4,4448 lei/euro.

"Ministrii de finante ai UE se vor intalni astazi si discutiile se vor concentra, probabil, din nou pe Grecia, dupa ce la intalnirea de ieri nu s-au realizat progrese importante. Credem ca leul s-ar putea tranzactiona astazi sub o usoara presiune de depreciere, avand in vedere ca a ramas aproape nemiscat in conditiile in care pe burse s-au vazut scaderi, iar datele bune din SUA au sugerat ca o majorare a dobanzii cheie a Fed ar veni mai degraba mai curand", se arata intr-o nota a economistilor ING Bank Romania.

In regiune, forintul si zlotul s-au depreciat cu 0,3% in raport cu euro, mai accentuat decat leul.

Pe pietele externe, dolarul s-a apreciat cu 1%, la 0,9303 euro, in timp ce francul elvetian a fost cotat in stagnare, la 0,9346 euro.

Moneda americana este sustinuta de asteptarile investitorilor ca Rezerva Federala a SUA va incepe sa creasca dobanzile de la mijlocul acestui an, in timp ce Banca Centrala Europeana a demarat luni un amplu program de achizitie de obligatiuni guvernamentale, al carui scop declarat este accelerarea inflatiei, dar care pune si presiune de depreciere pe moneda europeana.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,24% - 0,61% pe an, fata de 0,23% - 0,61% pe an luni.

Ratele pentru plasamentele saptamanale se afla la 0,25% - 0,69% pe an, comparativ cu 0,26% - 0,69% pe an in sedinta anterioara.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat usor, la 1,33% pe an, de la 1,34% pe an luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.