Premierul Ponta i-a asigurat pe investitorii britanici ca, desi la est este un "mare, mare urs", care pretinde ca doarme sau ca se apropie de teritoriul romanesc, facand rau altor state, Romania ramane cea mai stabila tara din regiune in care se poate investi, spunand si ca in acest an va reduce TVA

Seful Guvernului s-a intalnit, marti, la Palatul Victoria cu o delegatie de oameni de afaceri britanici reprezentand circa 50 de companii din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Ponta a tinut sa-i asigure pe investitorii britanicii ca, in pofida vremurilor complicate si a evenimentelor din apropierea tarii, Romania este cel mai stabil si predictibil stat din regiune.

"Avem la est un mare, mare urs. Uneori se face ca doarme, alteori se face ca se apropie de Romania sau face foarte mult rau Ucrainei, Moldovei, Georgiei si altor tari care incearca sa se dezvolte democratic. Cu atat mai mult in aceste conditii, va pot asigura - si nu este doar opinia Guvernului, cred ca e o afirmatie care se bazeaza pe toate opiniile independente - ca Romania este si va ramane cea mai stabila si predictibila tara din regiune. Asadar, este tara cu care se pot face afaceri, este tara cu care se pot face proiecte pentru viitor", le-a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a apreciat ca nivelul partaneriatelor de afaceri romano-britanice este redus in comparatie cu potentialul existent, aratand ca domeniile IT, energiei, infrastructurii sau agriculturii sunt competitive si pot atrage investitii.

In opinia premierului, desi situatia privind fondurile europene absorbite "a fost o rusine reala", doar 7% din fondurile alocate Romaniei fiind atrase in cinci ani, din 2012, timp de patru ani la rand, autoritatile au inregistrat o medie de 3% a cresterii economice, cu cresterea considerabila a absorbtiei banilor comunitari. Ponta a sustinut ca si legislatia fiscala favorizeaza mediul de afaceri, mentionand ca Romania are "inca" o cota unica de 16%, iar taxa pe valoarea adaugata urmeaza sa fie redusa "anul acesta".

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brumell, a aratat ca este vorba de cea mai mare misiune de afaceri britanica in Romania de dupa Revolutie, subliniind ca domeniile care intereseaza in mod special companiile britanice sunt cel nuclear, energie, petrol si gaze, transport si infrastructura, apa si mediu inconjurator.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Conducatorul delegatiei britanice, Brian Wilson, fost membru in Cabinetul Tony Blair, a aratat ca numarul mare al investitorilor britanci prezenti la Bucuresti este o dovada a interesului pentru cresterea schimburilor economice bilaterale, subliniind ca firmele britanice pot ajuta Romania sa utilizeze mai eficient fondurile europene.

Potrivit datelor ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, nivelul schimburilor comerciale romano-britanice a atins trei miliarde euro in 2014, investitiile britanice in Romania fiind de circa 6,5 miliarde euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.