Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o rata de crestere de 2,59% fata de trimestrul precedent si de 7,87% fata de acelasi trimestru al anului anterior, a anuntat vineri INS.

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (2,59%, respectiv 7,90%). Comparativ cu trimestrul III din 2014, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in constructii (7,77%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (5,75%) si industria prelucratoare (5,64%).

Scaderi mai accentuate ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in invatamant (-9,65%) ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,49%).

Cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca si a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 2,59%. Cresterea inregistrata de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - a fost tot de 2,59%, scrie MEDIAFAX.

In trimestrul IV 2014 comparativ cu perioada similara din 2013, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in alte activitati de servicii (21,69%), industria extractiva (17,15%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (17,01%) si hoteluri si restaurante (16,38%). Scadere s-a inregistrat doar in tranzactii imobiliare (-6,43%).

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 7,86%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 7,90%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (7,89%, respectiv 7,92%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.