Grecia ar putea primi o parte din cele 7,2 miliarde de euro nefolosite din pachetul obtinut de la creditorii sai internationali in 2010 inca din luna martie, daca guvernul de la Atena incepe imediat adoptarea reformelor promise, a declarat Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup.

Potrivit acordului de extindere a programului de ajutor financiar incheiat saptamana trecuta, Grecia nu ar trebui sa primeasca fonduri din partea creditorilor internationali pana cind guvernul elen nu adopta lista de reforme aprobata de creditorii externi, insa analistii estimeaza ca implementarea acestora ar putea dura mai multe luni, relateaza Financial Times.

"Mesajul meu pentru greci este urmatorul: incercati sa incepeti programul de reforme chiar inainte ca renegocierile sa fie incheiate in totalitate. Exista elemente pe care puteti sa incepeti sa le faceti de astazi. Daca faceti asta, atunci candva in luna martie vom face prima plata", a declarat Jeroen Dijsselbloem, presedintele ministrilor de finante din zona euro, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca Eurogrup trebuie sa vada ca guvernul de la Atena face progrese in sensul adoptarii reformelor propuse saptamana trecuta si aprobate de creditorii externi, "nu doar intentii".

Saptamana trecuta, ministrii de finante ai statelor din zona euro si-au dat acordul final pentru prelungirea programului de asistenta financiara ceruta de guvernul grec, dupa ce au analizat propunerile de reforme trimise de guvernul de la Atena.

Reformele includ crearea unui sistem de taxe mai corect, combaterea evaziunii fiscale, a coruptiei si a contrabandei cu tutun si combustibil, precum si adoptarea unor schimbari in reglementarea pietei muncii.

Declaratia presedintelui Eurogrup vine in contextul in care estimarile facute de autoritatile care supravegheaza programul de sprijin financiar acordat guvernului de la Atena in 2010 arata ca Grecia ar putea ramane fara lichiditati in urmatoarele doua pana la patru saptamani. Acest lucru creste sansele ca guvernul elen sa nu poata plati transa de 4,3 miliarde de euro din datoria catre creditori, pe care trebuie sa o achite in luna martie.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

In 2010, Grecia a primit un pachet de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International. In prezent, datoria guvernamentala a Greciei se ridica la aproximativ 315 miliarde de euro.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante, a declarat ca - Grecia va prioritiza plata datoriilor catre FMI, dintre care unele sunt scadente in martie, dar platile catre Banca Centrala Europeana sunt "intr-o liga diferita" si vor fi necesare discutii cu creditorii. Din transa pe care guvernul de la Atena trebuie sa o returneze in martie, catre FMI trebuie sa se duca 1,5 miliarde de euro.

De asemenea, Varoufakis a afirmat ca autoritatile de la Atena intentioneaza sa inceapa discutii cu creditorii privind reprogramarea ratelor, pentru ca datoriile uriase ale tarii sa devina sustenabile.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.