Fondul Monetar International (FMI) a aprobat Serbiei un imprumut stand-by in valoare de 1,2 miliarde de euro pe trei ani, menit sa sustina reformele pe care le are in vedere guvernul de la Belgrad.

"Economia din Serbia se confrunta cu dezechilibre fiscale considerabile si cu probleme structurale serioase, in contextul incetinirii cresterii si a consecintelor economiei regionale", a declarat David Lipton, directorul general adjunct al FMI.

Programul preventiv incheiat de FMI cu Serbia vizeaza consolidarea fiscala, sprijinirea sectorului financiar si cresterea competitivitatii. Reformele fiscale, initiate inca din 2014, includ scaderea cheltuielilor bugetare si limitarea ajutoarelor acordate de guvern companiilor de stat, cu scopul de a permite relaxarea fiscala, scrie MEDIAFAX.

FMI considera ca bancile trebuie sa reduca portofoliile de credite neperformante, autoritatile sarbe urmand sa creeze si sa adopte o strategie in acest sens, pentru a sustine sectorul bancar. De asemenea, Fondul a convenit cu Serbia asupra adoptarii unor reforme structurale, al caror scop este crearea de locuri de munca, imbunatatirea mediului de afaceri si cresterea competitivitatii.

Un acord anterior al Serbiei cu FMI pentru un imprumut de 1 miliard de euro a fost suspendat in februarie 2012 din cauza incapacitatii guvernului de la acea data sa respecte conditiile impuse.

Economia Serbiei s-a contractat in 2014, pentru a treia oara in ultimii sase ani, pe fondul scaderii cererii interne, in urma inundatiilor care au afectat tara. Datoria publica a Serbiei a continuat sa creasca si anul trecut, in pofida unor masuri de consolidare fiscala intreprinse in ultimii ani, ajungand la peste 70% din produsul intern brut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.