Producatorul de gaze naturale si electricitate Romgaz Medias a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), in crestere cu 44% fata de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro), a anuntat joi compania de stat.

Evolutia vanzarilor a fost sustinuta de cresterea cantitatii gazelor proprii livrate si a pretului, de majorarea tarifelor serviciilor de inmagazinare si de suplimentarea cantitatii de energie electrica livrata si a volumului serviciilor specifice din sectorul energiei electrice. Astfel, veniturile din activitatea de inmagazinare au crescut cu 16,7%, la 425,83 milioane lei, iar cele din sectorul de energie electrica sunt estimate la 324,6 milioane lei.

Pe de alta parte, afacerile au fost influentate negativ de reducerea cantitatii de gaze achizitionate din import si livrata ca marfa, din cauza scaderii cererii de consum pe piata de gaze naturale si a prevederilor unui ordin ANRE conform caruia producatorii de gaze naturale nu mai au obligatia sa livreze gaze in amestec intern cu import, scrie MEDIAFAX.

Anul trecut, Romgaz a produs 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale si avea (la 30 septembrie) o cota de 47,4% din vanzarile de gaze provenite din intern, celalalt mare producator din domeniu fiind OMV Petrom, din grupul austriac OMV. Productia de energie electrica a companiei a reprezentat 2,4% din totalul la nivel national.

Cheltuielile cu investitiile au insumat anul trecut 1,08 miliarde lei, fiind mai mari cu 28% comparativ cu cele din 2013. Compania avea la finele anului trecut datorii de 1,07 miliarde lei, creante de o valoare apropiata si stocuri de 392 milioane lei.

Ministerul Energiei detine circa 70% din actiunile Romgaz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.