Preturile de consum au urcat cu doar 0,3% in Marea Britanie in ianuarie fata de aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai scazut nivel din 1989, de cand Biroul britanic de Statistica masoara acest indicator, pana in prezent, pe fondul declinului preturilor la alimente si petrol.

Rata inflatiei a incetinit in ianuarie peste asteptarile analistilor, care anticipau o crestere a preturilor cu 0,4%, dupa ce, in luna decembrie, inflatia s-a situat la 0,5%, relateaza Financial Times si Bloomberg.

Potrivit unui model folosit de Biroul de Statistica pentru a estima nivelul inflatiei pentru perioada dinaintea anului 1989, cand institutia a inceput sa calculeze evolutia preturilor de consum, un nivel mai scazut al inflatiei decat cel din ianuarie a fost inregistrat in luna martie 1960. Atunci, preturile de consum au coborat cu 0,6%. Prin comparatie cu luna decembrie a anului trecut, preturile de consum au coborat cu 0,9% in luna ianuarie.

Incetinirea inflatiei a fost cauzata de declinul cu 16,2% al pretului combustibilului si de scaderea cu 2,5% a preturilor la produsele alimentare si bauturi non-alcoolice, scrie MEDIAFAX.

Saptamana trecuta, Mark Carney, guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii a apreciat ca inflatia ar putea inregistra valori negative in urmatoarele luni, dar ca va accelera spre finalul anului, pentru a ajunge treptat peste tinta de 2% a bancii.

Mai multe state europene se confrunta cu valori joase ale inflatiei. La nivelul zonei euro, preturile de consum au scazut cu 0,6% in luna ianuarie comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent, potrivit primelor estimari ale Eurostat. Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in luna iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a inregistrat inflatie negativa in ianuarie pentru prima oara in ultimii cinci ani, preturile de consum scazand cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,3% comparativ cu luna decembrie, potrivit Biroului Federal de Statistica.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.