Patronatul National al Viei si Vinului a cerut ministerelor Finantelor si Agriculturii ca, prin noul Cod Fiscal, sa scada acciza la bauturile intermediare produse din vin si sa elimine taxa pentru spumante, incurajand asftel productia locala, aflata in declin in ultimii ani.

"Vrem scaderea accizelor la spumante la valoare zero, ca in aproape toate tarile producatoare de vinuri din Europa. La noi acciza e 34,05 euro pe hectolitru, iar incasarea anuala este foarte mica in comparatie cu ce s-ar obtine daca s-ar relansa productia in Romania. Un alt obiectiv este scaderea accizei de la 165 de euro la valoarea din 2010, respectiv 65 de euro pe hectolitru, la bauturile intermediare pe baza de vin, cu tarie alcoolica intre 15 si 22%. Este vorba de vermuturi, cinzano, martini etc.", a declarat agentiei MEDIAFAX Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului.

El a spus ca bugetul incaseaza anual o suma nesemnificativa, de 2 milioane de euro, din accize la vinurile spumante. In Uniunea Europeana sunt doar patru tari viticole care au acciza la vinurile spumante: Franta (o cota neglijabila), Germania, Ungaria si Romania.Reprezentantii patronatelor din agricultrura s-au intalnit joi cu ministrii Finantelor si Agriculturii si au venit cu diverse propuneri pentru noul Cod Fiscal.

Potrivit patronatului, renuntarea la acciza pentru vinurile spumante ar avea un impact direct nesemnificativ asupra bugetului, dar ar asigura stimularea productiei, a cresterii achizitiilor de vinuri materie prima de la cramele romanesti si a cresterii volumului de achizitii de alte materiale produse in Romania, cum ar fi sticlele si materialele pentru ambalat. Aceste venituri ar compensa neincasarea accizei de 2 milioane de euro.

In ceea ce priveste bauturile alcoolice intermediare (aperitive, vermuturi, bauturi pe baza de vin si alte bauturi alcoolice care contin si alcool de distilare, in general produse cu concentratie alcoolica intre 15 - 22 grade), acciza practicata in Romania, de 165 de euro/hl produs, este una dintre cele mai mari din Europa. Prin comparatie, acciza in Bulgaria este 46 euro/hl, in Cipru de 45 euro/hl, in Spania de 55 euro/hl, in Portugalia de 65 euro/hl, in Croatia de 67 euro/hl, iar in Italia de 68 euro/hl.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

"De la momentul cresterii cu 250% a accizei la bauturi intermediare, la 1 iulie 2010, de la 65 la 165 de euro/hl produs, productia s-a prabusit cu 97% fata de nivelul anterior, iar incasarile bugetare din accize au scazut de la 119,7 la 5 milioane de lei. Asadar, statul roman pierde astazi peste 100 de milioane de lei, adica in jur de 25 milioane de euro pe an din incasari din accize, la care se adauga TVA si alte taxe", a explicat Gheorghe.

El a adaugat ca oferta este acoperita de tuica si distilatele cu tarie alcoolica mica obtinute in gospodariile individuale taranesti, care ar putea fi concurate cu succes din punct de vedere al pretului de bauturile intermediare, daca acestea ar avea un nivel de acciza in jurul valorii de 55-65 euro/hl.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.