Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat ratingul Ucrainei pentru datorii in moneda straina cu o treapta, de la CCC la CC, semnaland faptul ca este probabila o intrare in incapacitate de plata a datoriilor in valuta, se arata intr-un comunicat al Fitch.

Ratingurile Ucrainei erau deja plasate in categoria nerecomandata pentru investitii, iar scaderea pana la gradul CC a obligatiunilor in moneda straina inseamna ca acestea sunt considerate vulnerabile si speculative.
In ceea ce priveste datoria in moneda nationala, Fitch a confirmat ratingul acesteia la CCC, tot in categoria "junk". Ratingul atribuit Ucrainei de catre Moody's este Caa3, in timp ce Standard & Poor's plaseaza datoria tarii la nivelul CCC-, potrivit Bloomberg.

Fondul Monetar International (FMI) a ajuns joi la o intelegere cu Ucraina pentru acordarea unui imprumut in valoare de 17 miliarde de dolari, pachetul de ajutor financiar urmand sa ajunga la 40 de miliarde de dolari, prin contributia altor parteneri internationali, precum Uniunea Europeana. Desi analistii Fitch considera ca acest program de sprijin va conduce la rezolvarea problemei finantarii, restructurarea datoriei externe, care este "din ce in ce in ce mai probabila", reprezinta un risc important asupra situatiei economice a Ucrainei. De altfel, ministrul ucrainean de Finante, Natalia Yaresko, a declarat ca guvernul de la Kiev vrea sa anjunga la un acord cu detinatorii obligatiunilor suverane ale Ucrainei in ceea ce priveste restructurarea datoriei inaine de luna iunie, atunci cand FMI va reevalua acordul de bailout.

Escaladarea conflictului din estul tarii a afectat serios economia Ucrainei, care s-a contractat cu 7,5% in 2014, noteaza Fitch. In aceste conditii, deficitul fiscal al Ucrainei a ajuns la 13% din produsul intern brut anul trecut, in timp ce datoria directa si garantata a reprezentat 72% din PIB. De asemenea, sistemul bancar a avut de suferit din cauza situatiei economice si a deprecierii monedei nationale. Guvernul a bugetat aproximativ 2% din PIB pentru recapitalizarea bancilor, insa analistii de la Fitch apreciaza ca aceste costuri vor fi mai mari, punand presiune pe datoria publica, scrie MEDIAFAX.

Factorii care pot duce la o noua retrogradare a ratingurilor Ucrainei sunt restructurarea datoriei detinute de creditori externi privati, esecul in implementarea unor reforme structurale si, implicit, suspendarea programului de sprijin incheiat cu FMI, precum si continuarea conflictului dintre armata ucraineana si rebelii prorusi. Programul convenit cu FMI include reformarea sistemul energetic si cresterea productiei de energie la nivel national, precum si asigurarea stabilitatii sectorului bancar. Bugetul aprobat de parlamentul ucrainean pentru 2015 vizeaza reducerea cheltuielilor sociale si inghetarea salariilor si pensiilor la nivelul actual, pentru a mentine deficitul bugetar la un nivel acceptabil. Fitch estimeaza ca economia Ucrainei se va contracta cu 5% in acest an.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.