Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, in termeni reali, fata de 2013, dupa ce in ultimul trimestru cresterea economica a fost de 0,5% fata de trimestrul anterior, serie ajustata sezonier, si de 2,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, serie bruta, potrivit datelor semnal ale INS.

Astfel, cresterea economica din trimestrul al patrulea a fost in termeni reali de 0,5% fata de precedentele trei luni, in functie de date ajustate sezonier fara corectia cu numarul de zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Comparativ cu acelasi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie bruta si cu 2,5% pe serie ajustata sezonier.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, in vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, si a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014", se spune in comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Cresterea economica din primul trimestru al anului trecut, fata de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustata de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuita in urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au ramas nemodificate, la o contractie a PIB de 0,4% fata de primul trimestru al anului.

Comisia Europeana a revizuit in urcare, la inceputul lunii, prognoza privind evolutia PIB pentru anul trecut, de la 2% la 3%, datorita rezultatelor bune obtinute in trimestrul al treilea, pe fondul intensificarii peste asteptari in zona consumului privat si a exporturilor. Totodata, pentru 2015 estimarea Comisiei s-a apreciat de la 2,4% la 2,7%.

Banca Mondiala a revizuit la mijlocul lunii ianuarie prognoza pentru cresterea economica de anul trecut, de la 2,7% la 2,6%, dupa ce nivelul fusese ajustat in octombrie, fata de estimarea de 2,8% in iunie.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Compania Coface estima la finele lunii ianuarie un avans al PIB in 2014 de maxim 2,5%, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie. "In toamna am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insa data fiind evolutia din primele noua luni estimam ca la sfarsitul anului trecut cresterea va fi mai puternica, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele noua luni ale anului este o evolutie buna", afirma directorul Coface, Constantin Coman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.