Germania a inregistrat un excedent comercial record anul trecut, de 217 miliarde de euro, reprezentand 7,4% din produsul intern brut al tarii, potrivit datelor publicate luni de Biroul german de statistica, Destatis, relateaza MarketWatch si Bloomberg.

Recordul anterior in ceea ce priveste surplusul comercial a fost de 195,3 miliarde de euro, in anul 2007.

Exporturile au urcat cu 3,7% anul trecut comparativ cu 2013, inregistrand un nivel record de 1.134 miliarde de euro. De asemenea, importurile au atins cel mai inalt nivel din istorie, ridicandu-se la 916,5 miliarde de euro in 2014, ceea ce sugereaza un avans al consumului intern, scrie MEDIAFAX.

"Pentru 2015, asteptam o imbunatatire a rezultatelor comerciale. Exporturile germane vor beneficia de pe urma scaderii euro si, posibil, de pe urma unei cereri globale imbunatatite. Cererea interna consistenta va duce probabil la cresterea importurilor", a afirmat Thomas Harjes, economist al Barclays.

La nivelul lunii decembrie a anului trecut, exporturile celei mai mari economii europene au avansat cu 3,4% fata de luna noiembrie, la 98,7 miliarde de euro, date ajustate sezonier. In schimb, importurile au scazut cu 0,8% in decembrie comparativ cu luna precedenta, la 76,9 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.