HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.

Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor, transmite Bloomberg. Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008.

HSBC, una dintre cele mai mari cinci banci din lume, este acuzata ca ar fi ajutat mai multi deponenti sa evite plata taxelor si sa isi ascunda conturile de creditori, fosti parteneri, rivali politici si autoritati. Lista deponentilor care aveau conturi deschise la HSBC la finele anului 2007 include nume ale unor traficanti de diamante aflati in urmarire internationala, precum Mozes Victor Konig sau Kenneth Lee Akselrod, oligarhul rus Gennadi Timchenko, care are legaturi stranse cu presedintele Vladimir Putin si care a intrat in vizorul autoritatilor din SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, dar si traficanti de droguri, ambasadori si politicieni sau persoane suspectate de terorism, scrie MEDIAFAX.

Printre clientii mentionati in raport se numara si regele Mohammed VI al Marocului, mai multi membri ai familiei regale din Arabia Saudita, printul Salman bin Hamad Al Khalifa din Bahrain, precum si cunoscuti artisti si sportivi. In replica la informatiile publicate in raportul ICIJ, HSBC a transmis ca institutia bancara a suferit o "transformare radicala in ultimii ani", in principal in privinta masurilor pentru combaterea fraudelor fiscale, in urma careia subsidiara din Elvetia si-a redus portofoliul de clienti cu aproape 70% incepand din 2007.

"HSBC a lansat numeroase initiative pentru a se asigura ca serviciile bancare nu sunt folosite pentru a eluda fiscul sau pentru spalare de bani"
, se arata intr-un comunicat al bancii elvetiene. Justitia din mai multe state, intre care Argentina, Belgia, Franta si Grecia, investigheaza de mai multi ani HSBC pentru implicare in evaziune fiscala si spalare de bani.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

In 2012, HSBC a acceptat sa plateasca autoritatilor din Statele Unite o amenda record de 1,92 miliarde de dolari pentru incheierea amiabila a unei investigatii privind deficiente in mecanismele pentru combaterea spalarii de bani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.