Banca Nationala a Romaniei a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016, a anuntat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Analiza celor mai recente date statistice releva continuarea scaderii ratei anuale a inflatiei si plasarea ei la valori inferioare celor prognozate si sub limita de jos a intervalului tintei stationare de inflatie, ca urmare a accentuarii declinului preturilor volatile si a inflatiei tot mai scazute pe pietele externe, suprapuse persistentei deficitului de cerere agregata si continuarii ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie la 0,83%, inregistrand un minim record. Cresterea medie a preturilor a fost anul trecut de 1,1% fata de 2013, determinata pe baza indicelui preturilor de consum, si de 1,4% dupa indicele armonizat al preturilor de consum, scrie MEDIAFAX.

CA al BNR a analizat si aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata luni, 9 februarie. "Comparativ cu prognoza din luna noiembrie 2014, noua proiectie trimestriala indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale prognozate a inflatiei, aceasta plasandu-se la 2,1% la finele anului 2015 si la 2,4% la sfarsitul anului 2016. Repozitionarea la niveluri mai scazute a acestei traiectorii are ca determinant major anticipata accentuare pe termen scurt a scaderii in termeni anuali a preturilor volatile, in principal pe seama declinului pretului petrolului pe plan mondial, alaturi de persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia, precum si de prelungirea inflatiei reduse si a caracterului fragil al redresarii activitatii economice din zona euro si din alte tari europene", se precizeaza in comunicat.

BNR noteaza ca principalele riscuri privind prognoza actuala decurg din incertitudinile crescute asociate evolutiilor din mediul extern, generate in principal de tensiunile geopolitice regionale, de situatia din Grecia si din zona euro si de divergenta accentuata dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume.

La prognoza din noiembrie, BNR a redus estimarea privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele anticipate in august.

Astfel, banca centrala estima ca rata anuala a inflatiei va cobori in primul trimestru al acestui an sub 1,5%, limita inferioara a intervalului din jurul tintei de 2,5%, pentru ca apoi sa revina la acest nivel in trimestrul al doilea si sa urce pana la finele anului la 2,2% si mai departe in 2016, la 2,6% in T3.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Isarescu a reiterat in ianuarie, dupa prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, ca rata inflatiei va ramane pentru mai multe luni sub intervalul tintit de BNR (2,5% plus/minus un punct procentual), adica sub 1,5%, prognoza fiind diferita fata de estimarile anterioare in principal din cauza scaderii sub anticipatii a pretului petrolului.

De asemenea, CA al BNR a decis miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale.

Astfel, banca centrala va reduce dobanda de politica monetara la 2,25% incepand de joi, 5 februarie, aceasta reprezentand a cincea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la inceputul acestui an.

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Decizia bancii centrale era asteptata de analisti, care estimau o taiere a dobanzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu pastrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Citeste si:
Când am putea reveni la inflația de o cifră. Estimările BNR:...
Când am putea reveni la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.