Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a avertizat ca masurile de relaxare monetara promovate de bancile centrale ar putea determina investitorii sa isi asume riscuri excesive pe pietele financiare, relateaza Bloomberg.

La numai doua zile de la anuntarea de catre BCE a unui program extins de achizitii de active din zona euro, in valoare de aproape 1.100 miliarde de euro, Carney a declarat ca perioada prelungita de stimulente financiare din regiune, desi justificata din punct de vedere economic, ar putea avea efecte adverse daca va duce la supraincalzirea pietelor.

"Un climat economic cu dobanzi scazute si masuri de relaxare cantitativa poate duce la asumarea de riscuri in exces. Masurile de relaxare monetara sunt menite sa transforme un mediu reticent la risc intr-unul in care investitorii isi asuma riscuri responsabile. Incercam sa evitam riscurile iresponsabile", a spus Carney in ultima zi a forumului economic mondial de la Davos.

Bancile centrale din Europa au utilizat, in ultimii ani, o serie de instrumente menite sa stimuleze cresterea economica, instrumente care au inclus taierea dobanzilor de politica monetara la minime record si cumpararea de active.

Indicele bursier global MSCI All-Country World a avansat din 2010 pana in prezent cu aproape 50% in urma acestor masuri, in timp ce randamentele obligatiunilor guvernamentale au scazut. "Relaxarea cantitativa creaza distorsiuni pe unele piete, prin transferarea unor sume uriase de bani pe pietele de capital", a afirmat Laurence Fink, directorul general al companiei de investitii BlackRock.

Carney a avertizat investitorii in privinta unei "iluzii a lichiditatii", adaugand ca bancile centrale nu vor veni in ajutorul acestora cand pietele vor intra pe o panta descendenta, scrie MEDIAFAX.

Joi, BCE a anuntat ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

Citeste si:
Andreea Antonescu, însărcinată în America Express. La ce riscuri...
Andreea Antonescu,...

Benoit Coeure, membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, a explicat ca noile masuri au fost luate pe fondul deteriorarii prognozelor privind evolutia inflatiei, adaugand ca responsabilitatea pentru redresarea economiei din zona euro revine fiecarui guvern in parte. "A trebuit sa facem ceva, dar nu putem face totul. Fiecare avem rolurile noastre, iar BCE si-a facut datoria", a spus Coeure in cadrul unui seminar la Davos.

Guvernatorul Bancii Japoniei Haruhiko Kuroda a declarat la randul lui ca masurile luate de BCE si scaderea pretului petrolului ar putea conduce la o crestere economica globala peste asteptari in 2015. "Zona euro si-ar putea reveni substantial si presiunile deflationiste ar putea disparea", a spus Kuroda, catalogand ca "putin exagerat" pesimismul analistilor in privinta evolutiei economiei mondiale.

Citeste si:
Financial Times: BCE ar trebui sa construiasca punti de legatura cu...
Financial Times: BCE ar...

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza de crestere economica mondiala pentru acest an la 3,5%, de la 3,8%, pe fondul inrautatirii proiectiilor pentru majoritatea economiilor, cu exceptia celei americane. Aceasta reprezinta cea mai drastica scadere a prognozei privind cresterea economica globala din ultimii trei ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.