Victor Ponta spune ca nu crede ca problema creditelor acordate in franci elvetieni poate fi rezolvata prin conversia fortata a acestora intr-o alta moneda, dupa modelul Ungariei, dar ca bancile trebuie sa fie obligate sa isi informeze mai bine clientii si sa suporte o parte din pierderi.

El a afirmat, in acelasi timp, ca nu exista o economie de piata care sa functioneze fara sistemul bancar si ca o eventuala retragere a banilor din tara de catre acestea ar afecta atat statul, care isi finanteaza deficitul cu ajutorul lor, cat si companiile.

"Este foarte popular sa injuri bancile. Nu exista o situatie in care nimeni nu pierde, problema este cum distribui aceasta pierdere din punct de vedere moral si al eficientei", a spus Ponta intr-un interviu pentru Jurnalul. Premierul a adaugat ca si persoanele care isi propun sa contracteze un credit trebuie sa fie foarte atente atunci cand citesc textul contractului. Patru banci au anuntat pana acum diverse de sprijin pentru clientii care au imprumuturi in franci, scrie MEDIAFAX.

Raiffeisen Bank reduce incepand de vineri dobanda pentru clientii cu credite in franci elvetieni, cu cinci luni inainte de termenele contractuale, Volksbank Romania va mentine pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar OTP Bank Romania va reduce pentru trei luni marja de dobanda cu pana la 1,5 puncte.

Piraeus Bank va propune solutii individuale pentru clientii care au credite in franci elvetieni, care sa mentina ratele lunare aferente imprumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014. Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. Cursul pentru franc anuntat joi de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric si al cincilea record atins in ultimele sase sedinte.

Francul s-a apreciat puternic incepand de joia trecuta, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat miercurea trecuta de BNR, francul se afla in crestere cu 20,7% fata de leu. Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.