Fluctuatiile francului elvetian au devenit mai mari decat ale rublei, care a fost in ultimele 12 luni cea mai volatila moneda din lume, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a abandonat saptamana trecuta in mod neasteptat plafonul valutar, potrivit datelor Bloomberg.

"Anuntul bancii centrale a Elvetiei a fost o surpriza majora pentru piata. Exista multi factori negativi in jurul rublei, dar in privinta volatilitatii este posibil ca momentul cel mai dificil sa fi fost depasit", a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International in Londra, scrie MEDIAFAX.

Volatilitatea francului elvetian a atins nivelul de 261%, fiind peste cea a rublei, intr-un grafic realizat de Bloomberg, dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cotatia minima de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masiva a monedei elvetiene.

Instabilitatea rublei a crescut dupa ce Rusia a permis in noiembrie fluctuatia libera a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declansata de prabusirea preturilor petrolului si sanctiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

In 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245%, in urma deciziei Bancii Rusiei de a majora dobanda de politica monetata la 17%, pentru sustinerea monedei. Rubla continua sa fie cea mai instabila moneda de pe pietele emergente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.