Romania a inregistrat in luna decembrie 2014 cea mai ridicata rata de crestere anuala a preturilor din Uniunea Europeana, de 1%, comparativ cu aceeasi luna din 2013, in conditiile in care inflatia din UE a trecut in teritoriu negativ, preturile de consum scazand cu 0,1%.

Romania a fost urmata de Austria, cu o rata a inflatiei de 0,8%, si de Finlanda, cu o crestere cu 0,6% a preturilor de consum in luna decembrie, potrivit datelor anuntate viner de Eurostat.

La nivelul UE, 16 state au raportat rate negative ale inflatiei, cele mai mari scaderi ale preturilor de consum fiind consemnate in Grecia (-2,5%), Bulgaria (-0,2%), Spania (-1,1%) si Cipru (-1%). Inflatia anuala din UE s-a situat la -0,1% in luna decembrie, iar cea din zona euro, la -0,2%, scrie MEDIAFAX.

Raportat la luna noiembrie a anului trecut, preturile de consum din Romania au scazut cu 0,1%, similar cu inflatia la nivelul UE.

Marti, Institutul National de Statistica a anuntat ca preturile de consum au coborat in luna decembrie cu 0,1% fata de noiembrie, pe fondul ieftinirii marfurilor nealimentare cu 0,5% si al unor preturi usor mai mari la servicii si alimente, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 0,83%, un minim record.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.