Plafonul de garantii de stat pentru programul "Prima Casa" a fost fixat de Guvern la 2,5 miliarde lei pentru acest an.

Procedura a fost decisa in sedinta de miercuri, prin hotarare.

"Programul guvernamental «Prima casa», prin care statul acorda garantii guvernamentale pentru achizitionarea unei locuinte, va continua si in 2015. Pentru anul in curs a fost alocat un plafon suplimentar de garantare in valoare de 2.500 milioane lei. De asemenea, actul normativ aprobat de Guvern prevede posibilitatea utilizarii in anul 2015 a diferentei nealocate din plafonul prevazut pentru anul 2014, precum si sumele neutilizate pana la data de 31 decembrie 2014 din fondurile alocate bancilor din plafonul disponibil pentru 2014. Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Fondului National de Garantare si Contragarantare pentru IMM-uri", informeaza Guvernul, potrivit MEDIAFAX.

Pana in toamna anului trecut, Fondul National de Garantare pentru IMM a acordat aproximativ 126.200 de garantii, contracte incheiate in perioada 2009-2014, valoarea finantarilor sustinute fiind de circa 4,8 miliarde euro. In primele noua luni de anul trecut, numarul de garantii acordate in cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finantari accesate in valoare de 736 milioane euro.

Ulterior, Guvernul a suplimentat cu 400,5 milioane de lei a plafonului disponibil pentru emiterea de garantii in cadrul programului, pana la 31 decembrie 2014. Potrivit datelor disponibile pe pagina de web a FNGCIMM, prin intermediul caruia se acorda garantiile de stat, bancile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank si Marfin Bank.

Citeste si:
7 lucruri de tinut cont inainte de a-ti cumpara o locuinta
7 lucruri de tinut cont...

Programul Prima Casa a fost introdus in anul 2009, iar din anul 2011 si pana anul trecut, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte se acorda de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare, in limita plafonului reutilizat, rezultat in urma restrangerii garantiei statului, precum si a plafonului suplimentar acordat in anul 2012 si 2013.

Valoarea maxima a unei garantii individuale se determina prin aplicarea unui procent de garantare de 50% din finantarea garantata. Creditele Prima Casa au o dobanda compusa din indicele ROBOR la trei luni plus o marja fixa de cel mult 2,5 puncte procentuale. Beneficiarii tebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata (95%).

Citeste si:
Ce se întâmplă dacă depășesc plafonul de consum la energie?
Ce se întâmplă dacă depășesc...

Conform datelor prezentate de Guvern, de la initierea programului, in 2009, si pana in prezent, au fost acordate aproximativ 130.000 garantii, pentru finantari in valoare de 2,525 miliarde euro, respectiv 10,985 miliarde lei, din care 31% reprezinta valoarea garantiilor destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014. Pentru emiterea de garantii in cadrul programului, in cursul anului 2014, au fost efectuate alocari si realocari totale in suma de aproximativ 2,33 miliarde de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.