ING a facut in 2014 cele mai exacte estimari la nivel mondial referitoare la cotatiile valutare, cu prognoze mai pesimiste pentru euro decat restul analistilor, iar banca olandeza nu intentioneaza sa isi schimbe strategia, anticipand ca moneda europeana va ajunge in doi ani la paritate cu dolarul.

Euro a coborat joi pana la 1,1754 dolari pe unitate, de la un maxim al anului trecut de 1,3993 dolari pe unitate, atins in luna mai, ING considerand ca moneda europeana va continua sa se deprecieze pana la 1 dolar pe unitate, nivel nemaiintalnit din 2002, relateaza Bloomberg.

Potrivit mediei estimarilor facute de peste 30 de analisti intervievati de Bloomberg, euro va atinge 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2016.
ING anticipeaza ca masurile Bancii Centrale Europene pentru stimularea economiei zonei euro si evitarea deflatiei vor avea efecte negative asupra monedei europene, mai mari decat se asteapta alte banci, scrie MEDIAFAX.

Putini investitori vor fi interesati de euro, din cauza cresterii masei monetare, in special ca Rezerva Federala va face activele in dolari mai atractive prin majorarea dobanzilor, considera analistii bancii olandeze. "Suntem unii dintre cei mai conservatori analisti in privinta cursului euro/dolar. Se pare ca Fed va incepe sa majoreze dobanzile mai degraba mai devreme decat mai tarziu, posibil la sfarsitul trimestrului al doilea, iar acest fapt va accentua divergenta politicilor monetare", a explicat Petr Krpata, analist in domeniul pietelor valutare la ING in Londra.

Intr-una dintre cele mai exacte estimari, ING a anticipat la inceputul anului trecut ca euro se va deprecia cu 13%, la 1,2 dolari pe unitate, pana la 31 decembrie 2014, in timp ce media estimarilor analistilor intervievati de Bloomberg a fost la acel moment de 1,28 dolari pe unitate. Euro a incheiat anul trecut la 1,2098 dolari pe unitate.

Credit Suisse anticipeaza ca euro va cobori la 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2015, iar anul viitor va ajuunge la 1,19 dolari pe unitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.