Premierul Ponta a felicitat ANAF pentru incasarile obtinute din combaterea evaziunii fiscale, care s-ar fi ridicat anul trecut la 6,5 miliarde lei, in conditiile in care totalul veniturilor bugetare a depasit cu numai 12 miliarde lei nivelul din 2013, avans doar marginal peste cresterea PIB.

"As vrea sa continuam ceea ce s-a facut foarte bine in 2014, adica venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor si impozitelor de 9 miliarde lei, in total 12 miliarde de lei am incasat in plus in 2014 fata de 2013. Dar din colectarea taxelor 9 miliarde lei (...) Din cele doua taxe suplimentare, si anume taxa pe constructii speciale si acciza, au fost in jur de 2,5 miliarde lei, de restul 6,5 miliarde lei colectate, in jur de 1,3 miliarde de euro, sunt din combaterea evaziunii din anii anteriori", a spus joi premierul intr-o conferinta comuna cu ministrul Finantelor, Darius Valcov.

Oficialii din Ministerul Finantelor prezenti la conferinta nu au reusit sa explice cum s-a ajuns la concluzia ca 6,5 miliarde lei au provenit din combaterea evaziunii fiscale, in conditiile in care toate veniturile suplimentare indica o crestere nominala de circa 6%, cu foarte putin peste cresterea nominala a PIB de anul trecut, care sta la baza constructiei bugetare, scrie MEDIAFAX.

Potrivit celor mai recente estimari publicate de Comisia Nationala de Prognoza, Produsul Intern Brut a inregistrat anul trecut o crestere nominala de 5,2% in 2014. In conditiile in care se elimina veniturile de 2,5 miliarde lei provenite din taxele introduse, cresterea totala a veniturilor in 2014 este sub 5%, chiar mai mica decat cresterea nominala a PIB, ceea ce nu sustine ipoteza majorarii incasarilor din combaterea evaziunii fiscale. Astfel, potrivit datelor prezentate de premier, veniturile bugetare fara noile taxe si impozite au urcat sub cresterea naturala data de avansul Produsului Iintern Brut.

Premierul a insistat ca principalul obiectiv al Finantelor trebuie sa fie combaterea evaziunii fiscale atat pentru a asigura banii necesari la bugetul de stat, cat si pentru a reduce concurenta neloiala a firmelor care nu-si achita obligatiile catre stat. "Din aceste puncte de vedere, sarcina pe care o trasez Ministerului Finantelor, ANAF si Directiei Antifrauda este aceea de a continua sa trateze evaziunea fiscala ca un pericol pentru siguranta nationala. Si combaterea evaziunii fiscale ca un obiectiv fundamental al Guvernului", a spus Ponta.

Citeste si:
Ce venituri cresc în 2024: pensii, salarii profesori, primari și...
Ce venituri cresc în 2024:...

El a comparat combaterea evaziunii fiscale cu lupta impotriva coruptiei, tot obiectiv de siguranta nationala, unde DNA, Parchetul si instantele, "isi fac foarte bine treaba".

"ANAF, DGA au, in primul rand, toata sustinerea si politica si bugetara in anul 2015, au deja mecanisme de colaborare cu Parchetul, cu Serviciul Roman de Informatii, cu Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor, deci tot sistemul deja, in 2014, 2013-2014 a inceput sa se rodeze, rezultatele s-au vazut, 1 miliard de euro in plus obtinut intr-un singur an, iar anul acesta, cu siguranta, se poate mult, mult mai mult", a punctat Ponta.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a completat ca, dupa discutiile cu seful ANAF, Gelu Sefan Diaconu, se asteapta ca in 2015 incasarile bugetare sa depaseasca cu circa 8 miliarde de lei programul de incasari pentru acest an. Totodata, Valcov a anuntat ca, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a inchis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB, sub tinta de 2% convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana in luna decembrie.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.