Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Decizia bancii centrale este in linie cu asteptarile analistilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale.

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%. BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Banca centrala a operat anul trecut trei reduceri ale dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand a decis o prima taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.