Piata petrolului se indreapta spre noi probleme in acest an, provocate de cresterea ofertei inclusiv din Rusia si Irak, care se vor adauga factorilor care au dus la scaderea preturilor aproape la jumatate in 2014, potrivit Morgan Stanley, transmite Bloomberg.

Productia ar putea creste in acest an in Africa de Vest, America Latina, Statele Unite si Canada, pe langa Rusia si Irak, conform unui raport al analistilor Morgan Stanley. Iranul ar putea mari livrarile cu circa 500.000 de barili pe zi daca vor fi ridicate sanctiunile occidentale, se arata in raport.

OPEC a decis la sfarsitul anului trecut sa nu reduca livrarile, in timp ce productia Statelor Unite este la cel mai ridicat nivel din peste trei decenii.
"Este dificil de anticipat o imbunatatire a fundamentelor pietei petrolului in viitorul apropiat. Au aparut deja o serie de semne ingrijoratoare, sporind probabilitatea intrarii in piata bear", potrivit raportului.

Exporturile Irakului au atins 2,94 milioane de barili de petrol pe zi in decembrie, cel mai ridicat nivel dupa anii ’80, a declarat Asim Jihad, purtator de cuvant al Ministerului Petrolului. Livrarile de petrol ale Irakului ar putea atinge in aceasta luna 3,3 milioane de barili pe zi.

Irakul a ajuns luna trecuta la un acord cu regiunea semi-autonoma kurda pentru exportul de petrol prin Turcia, dupa ani de neintelegeri referitoare la dreptul acesteia de a exploata independent resursele energetice. Pactul permite ca pana la 550.000 de barili de petrol pe zi sa fie livrate in portul Ceyhan, printr-o conducta de la granita cu Turcia operata de guvernul regional din Kurdistan, scrie MEDIAFAX.

In Rusia, cel mai mare producator mondial de petrol, productia a crescut cu 0,3% in decembrie, la un record post-sovietic de 10,667 milioane de barili pe zi, potrivit datelor Ministerului Energiei. In noiembrie, Irakul si Rusia au furnizat 15% din petrolul mondial, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.

Livrarile din Rusia si Irak vor contribui la compensarea productiei mai mici a Libiei, potrivit Morgan Stanley. Productia Libiei a scazut sub 300.000 de barili pe zi, cel mai redus nivel dupa luna mai, dupa atacurile militantilor asupra unor instalatii de productie, inclusiv asupra celui mai mare terminal de export.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a scazut luni cu 5%, la 53,59 dolari pe baril, la bursa din Londra, iar in timpul tranzactiilor a atins 53,53 dolari pe baril, cel mai redus nivel dupa 4 mai 2009. Petrolul WTI, de referinta la bursa din New York, este in declin cu 4,1%, la 50,55 dolari pe baril. In timpul sedintei a coborat pana la 50,42 dolari pe baril, nivel minim dupa 30 aprilie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.