Pretul petrolului Brent a scazut sub 55 de dolari pe baril, pentru prima oara din mai 2009, pe fondul cresterii productiei din Rusia si Irak si al ingrijorarilor legate de surplusul de petrol de pe piata, transmite Bloomberg.

Cotatia petrolului Brent cu livrare in februarie a coborat luni cu 2,8%, la 54,72 de dolari pe baril la Londra, consemnand cel mai jos nivel din 6 mai 2009 pana in prezent. De asemenea, pretul petrolului West Texas Intermediate cu livrare in februarie a coborat cu 2,5%, la 51,37 de dolari pe baril, la New York.

In luna decembrie, Rusia a produs 10,667 milioane de barili de petrol pe zi, inregistrand cel mai ridicat nivel al productiei de la destramarea Uniunii Sovietice pana in prezent, potrivit datelor preliminare publicate saptamana trecuta de Ministerul Energiei, scrie MEDIAFAX.

In 2014, productia medie de petrol in Rusia a urcat cu 0,7% fata de 2013, la 10,58 milioane de barili pe zi, marcand un alt record post-sovietic. De asemenea, un reprezentant al ministerului Petrolului din Irak a anuntat ca al doilea mare producator al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol vrea sa creasca exporturile de petrol in luna ianuarie la un nivel record de 3,3 milioane de barili pe zi. In luna decembrie, Irak a exportat 2,94 de milioane de barili pe zi.

Piata petrolului se va confrunta cu "mai multe probleme" in acest an, ca urmare a exporturilor mari din Rusia si Irak, potrivit Morgan Stanley. Compania americana estimeaza ca productia de petrol va creste, de asemenea, si in Statele Unite si Canada, precum si regiuni ca Africa de Vest si America Latina.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 48% in 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 pana in prezent, in conditiile in care OPEC a decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.