Rusia, al doilea mare exportator de petrol la nivel global, ia in calcul reducerea productiei de petrol anul viitor, pe fondul dificultatilor economice, a declarat Alexander Novak, ministrul energiei in guvernul de la Moscova, relateaza Sputnik News.

"Pentru 2015, productia de petrol este estimata la 525 de milioane de tone. In general, ministerul nu exclude riscul ca, in situatia economica actuala, volumul productiei sa fie redus", a afirmat Novak.

De asemenea, Novak a facut referire si la sanctiunile impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana si Statele Unite, subliniind ca se afla in cautarea de noi partneri pentru continuarea proiectelor de explorare.

"Acum ca partenerii nostri straini renunta la proiectele din Rusia impotriva dorintei lor, din cauza sanctiunilor, trebuie sa rezolvam doua probleme simultan: sa gasim noi parteneri pentru explorarea campurilor si sa inlocuim tehnologia"
, a declarat ministrul.

Novak a mentionat ca mai multe companii din China si India si-au manifestat deja interesul pentru a coopera cu Rusia pentru dezvoltarea unor proiecte de explorare pe teritoriul Rusiei, scrie MEDIAFAX.

Sanctiunile impuse Moscovei in urma anexarii Peninsulei Crimeea in luna martie si a conflictelor din Ucraina vizeaza si sectorul energetic, prin restrictii asupra exporturilor din SUA si tarile Uniunii Europene catre Rusia a tehnologiilor legate de explorarea petrolului din Oceanul Arctic si a petrolului de sist.

Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 50% de la jumatatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului si a reducerii cererii, determinate de incetinirea cresterii economiei mondiale.

In luna noiembrie, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis sa pastreze plafonul de productie la 30 de milioane de barili pe zi de petrol, ceea ce a contribuit la accentuarea declinului preturilor. In plus, duminica, Suhail Al Mazrouei, ministrul energiei al Emiratelor Arabe Unite, stat membru OPEC, a declarat ca tarile din afara organizatiei ar trebui sa reduca productia de petrol intrucat afecteaza piata in mod negativ.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.