Mai multe tari europene, printre care Romania si Bulgaria, vor avea de castigat in urma restrictiilor impuse de Rusia asupra exporturilor de grau, intrucat cumparatorii se vor orienta catre alte piete mai usor accesibile.

"Incertitudinea din Rusia a devenit vizibila pentru multa lume, iar cumparatorii incearca sa-si asigure cantitatile necesare din alte regiuni. Aceste regiuni vor fi diferite, partial Germania si Franta, precum si tarile de la Marea Neagra, Romania si Bulgaria, poate si Tarile Baltice", a declarat Stefan Vogel, seful departamentului de cercetare a pietei agricole al Rabobank International, transmite Bloomberg.

Pretul graului a avansat pentru a sasea zi consecutiv, pe fondul ingrijorarilor legate de faptul ca guvernul rus foloseste diverse metode, cum ar fi restrictionarea transportului de marfa pe calea ferata sau respingerea certificatelor de export, pentru a incetini livrarile in afara tarii.

Volumul exporturilor de grau din Rusia va fi cu 3-4 milioane de tone mai mic decat nivelul estimat de guvernul Statelor Unite, in conditiile in care Rusia adauga noi reglementari care vor face mai dificila livrarea de grau in afara tarii, potrivit lui Vogel. Astfel, desi Rusia va limita unele exporturi, livrarile catre Egipt si Turcia, mari cumparatori de grau, vor fi metinute la acelasi nivel.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, exporturile de grau au crescut cu 1,8% din iulie pana in prezent prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Rusia, al patrulea mare exportator de grau la nivel mondial, se confrunta cu o criza a monedei nationale, in conditiile in care rubla s-a depreciat cu 45% de la inceputul anului pana in prezent, iar pretul painii a crescut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.