Cheltuielile destinate investitiilor anul viitor insumeaza 44,76 miliarde lei, in crestere cu 24% fata de nivelul previzionat in 2014, iar cele mai multe proiecte din lista celor 115 investitii prioritare vor fi derulate prin Secretariatul General al Guvernului si Ministerul Transporturilor.

Cheltuielile pentru investitii reprezinta 6,3% in PIB si vor avea o pondere in total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mult cu 3,2 puncte procentuale fata de acest an, potrivit proiectului de buget.

In procesul de elaborare a listei proiectelor de investitii publice semnificative au fost avute in vedere principiile si criteriile de prioritizare a proiectelor de investitii publice, respectiv punctajul acordat de catre ordonatorii principali de credite, precum si indicatorii de performanta economica si angajamentele externe.

"Unul din angajamentele asumate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana consta in reorientarea cheltuielilor de investitii publice in vederea realizarii unei treceri treptate de la investitiile finantate integral din surse nationale la investitii cofinantate din fonduri UE. Precizam, de asemenea, ca aceasta prioritizare indicativa nu implica o excludere de la finantare a acestor proiecte prin legile bugetare anuale, in conformitate cu prevederile legale in vigoare", se arata intr-un raport al Ministerului Finantelor privind situatia macroeconomica pe anul 2015, scrie MEDIAFAX.

Ordonatorii principali de credite cu proiecte de investitii semnificative sunt Secretariatul General al Guvernului (73 de proiecte), Ministerul Transporturilor (24), Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (7), Justitia (3), Sanatatea si Economia, fiecare cu 2 proiecte, respectiv ministerele Culturii, Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Educatiei, precum si Serviciul de Protectie si Paza, cu cate o investitie.
Printre proiectele nominalizate in proiectul de buget, care au obtinut punctaje ridicate in procesul de analiza si evaluare, se numara constructia autostrazilor Orastie - Sibiu, Timisoara - Lugoj, Sebes - Turda, Lugoj - Deva si Nadlac - Arad, reabilitarea liniei de cale ferata Brasov - Simeria, sectiunea Sighisoara - Coslariu, si a sectiunii Baneasa - Fetesti de pe linia de cale ferata Bucuresti - Constanta, constructia centurilor Brasov, Timisoara, Constanta si centura sud a Capitalei, finalizarea digului de larg in Portul Constanta si canalul navigabil Dunare-Marea Neagra.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Lista elaborata de Guvern cu 115 proiecte de investitii publice prioritare pentru bugetul pe anul viitor necesita fonduri totale de peste 63 miliarde lei in urmatorii ani, unele dintre proiecte avand termene de finalizare mai mari fata de cele anuntate oficial, potrivit unui document oficial.

Astfel, 70 de proiecte (care mai necesita o finantare de 48,79 miliarde lei) au un stadiu fizic de executie cuprins intre 0,01% si 99,9%, 25 de proiecte (482,2 milioane lei) sunt finalizate integral, dar fara achitarea tuturor facturilor, iar 20 de proiecte (13,8 miliarde lei) nu sunt inca incepute.

Din totalul celor 63 miliarde lei, necesarul de finantare pana in 2020, un total de 39,1 miliarde lei trebuie acoperit doar din bugetul de stat.
In primele zece luni din acest an, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 20,3 miliarde lei, respectiv de 3,1% din PIB, fata de 22,6 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. Totodata, cheltuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile s-au mentinut sub nivelul din perioada ianuarie - octombrie a anului trecut (-8,1%).

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.