FMI a identificat un necesar de finantare suplimentara a Ucrainei de 15 miliarde de dolari, pe langa programul de 17 miliarde de dolari convenit cu autoritatile de la Kiev, institutia avertizand guvernele occidentale ca deficitul trebuie acoperit in urmatoarele saptamani, pentru evitarea colapsului.

Calculele FMI scot in evidenta situatia grava in care se afla economia ucraineana si costul implicat de sprijinul acordat autoritatilor de la Kiev, care se confrunta cu separatistii rusi din estul tarii, relateaza Financial Times. Programul de finantare in valoare de 17 miliarde de dolari a fost convenit in aprilie si se incheie in 2016.

Oficiali occidentali participanti la discutii au declarat ca sprijinul pentru suplimentarea masiva a ajutorului este scazut, in conditiile in care Kievul nu a reusit sa progreseze prea mult cu reformele economice si administrative prevazute in program. "Nu va fi usor. Nu sunt prea multi bani disponibili", a spus unul dintre oficialii participanti la discutii, scrie MEDIAFAX.

Sursele au aratat ca necesarul de finantare a crescut din cauza contractiei economice de 7% si a prabusirii exporturilor in Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din tara si scaderea rezervelor bancii centrale.

Inainte de inceperea ostilitatilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul tarii. In lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit sa reduca masiv bugetul sau sa intre in incapacitate de plata.

De la inceperea programului de asistenta financiara al FMI, Ucraina a primit 8,2 miliarde de dolari, de la Fond si alte institutii financiare. Comisia Europeana analizeaza acordarea unui al treilea ajutor Ucrainei, pe langa cele 1,6 miliarde de euro (2 miliarde dolari) furnizate deja. Guvernul ucrainean a solicitat alte 2 miliarde de euro de la Bruxelles.

O delegatie a FMI se afla in prezent la Kiev pentru discutii cu guvernul provind viitorul programului de sprijin. Noul ministru ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavicius, a declarat miercuri ca guvernul vrea ca FMI sa extinda programul de finantare, din cauza inrautatirii perspectivelor economice. "Dorim sa extindem programul, din cauza situatiei dificile. Se fac calcule", a spus Abromavicius, adaugand ca este prea curand sa se cunoasca necesarul de bani.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Doua surse de la Bruxelles au aratat ca ingrijorarea privind finantele Ucrainei a devenit atat de mare incat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a spus ca l-a sunat pe omologul sau rus Anton Siluanov, pentru a-i cere sa rostogoleasca un imprumut de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia autoritatilor ucrainene, anul trecut.

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, si-a exprimat surpriza fata de acest demers, afirmand ca UE cere ajutorul Rusiei intr-o perioada in care o sanctioneaza din cauza actiunilor intreprinse in Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.