Rolul Ucrainei de tara de tranzit pentru livrarile de gaz "va fi redus la zero" spre beneficiul Turciei, a afirmat sambata presedintele gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, in contextul in care Rusia a anuntat luni ca renunta la proiectul gazoductului South Stream, relateaza AFP.

"Rolul Ucrainei ca tara de tranzit va fi redus la zero. Livrarile de gaz in Europa se vor face prin intermediul unor itinerarii alternative", a dezvaluit el intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossiia 24. "Am luat pur si simplu o decizie finala privind stabilirea de itinerarii alternative" pentru gazoducte, a explicat el.

In locul Ucrainei, Rusia mizeaza pe Turcia, "noul (sau) partener strategic in sectorul gazului", a precizat Milller. "Turcia va deveni o mare tara de tranzit: peste 50 de miliarde de centimetri cubi de gaz vor tranzita teritoriul sau", a subliniat presedintele Gazprom, evocand constructia unui gazoduct care va pleca din Turcia si va traversa Marea Neagra, scrie MEDIAFAX.

Luni, la Ankara, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Moscova renunta la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica sapte state membre si care trebuia sa securizeze aprovizionarea Uniunii Europene. Lansat inainte de conflictul ruso-ucrainean, proiectul viza diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaz rusesc, ocolind Ucraina, pe unde tranziteaza in prezent aproape jumatate din livrarile ruse spre UE.

Gazoductul ar fi trebuit sa lege pe o lungime de 3.600 de kilometri Rusia de Bulgaria pentru a se indrepta apoi spre Europa de Vest prin Serbia, Ungaria si Slovenia, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.