Comisia Europeana a deschis un caz de infringement impotriva Romaniei in legatura cu extinderea carierelor de lignit din judetul Gorj, pentru incalcarea unei directive a Uniunii Europene privind evaluarea efectelor aspura mediului inconjurator a proiectelor private sau publice.

Cazul se afla in prima faza a procedurii de infringement, Comisia Europeana cerand Romaniei sa ofere observatiile pe care le are de facut in legatura cu aplicarea directivei 92/2011 a UE in proiectul de extindere a carierelor de lignit din Gorj, potrivit CE.

"Defrisarea a peste 700 de hectare si extinderea pe aceasta suprafata a exploatarilor de lignit trebuie sa se conformeze normelor de protectie a mediului prevazute de legislatia in vigoare, respectandu-se principiul dezvoltarii durabile", a declarat intr-un comunicat Catalina Radulescu, avocat si membru al Asociatiei Bankwatch Romania, scrie MEDIAFAX.

Carierele de lignit din judetul Gorj deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia.

De altfel, in luna februarie, Complexul Energetic Oltenia a anuntat ca urmeaza sa investeasca 2,5 miliarde lei (aproximativ 550 milioane de euro) in urmatorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru a punerea in functiune a doua noi cariere de lignit in judetul Gorj, care sa creasca productia de carbune a companiei cu 50%.

Procedura de infringement presupune trei faze. Prima faza consta in trimiterea unei notificari catre statul membru vizat, in timp ce in a doua faza CE cere statului sa aplice deciziile pe care institutia le dispune in respectivul caz. Daca statul nu adopta normele UE, Comisia Europeana poate trimite statul in judecata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.