Potrivit datelor provizorii ale INS, produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni cu 1,8% in termeni reali.

Ca serie ajustata sezonier, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,8% fata de trimestrul anterior si cu 3% fata de aceeasi perioada din 2013. Ca serie bruta, PIB a fost de 183,594 miliarde lei preturi curente, mai mare cu 3,2% comparativ cu trimestrul III 2013.

La noua luni, Produsul Intern Brut estimat este de 496,298 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din 2013. Ca serie bruta PIB a ajuns la 469,213 miliarde lei, in urcare cu 2,8%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Statistica a anuntat, totodata, o noua modificare a estimarii privind PIB in trimestrele anterioare, dupa revizuirea seriei brute conform Sistemului European de Conturi si a seriei ajustate sezonier, astfel ca PIB a scazut in trimestrul doi cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 (initial, scaderea era anticipata la 0,3%) si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013.

"Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2014, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, le-au avut: industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%; informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%", se arata in comunicatul INS.

O contributie pozitiva au avut si impozitele nete pe produs (0,3%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 12% si care au inregistrat o crestere a volumului cu 2,6%. Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Intermedierile financiare si asigurarile au avut, de asemenea, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%), ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea economica au fost reprezentate de consumul gospodariilor (3%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%, respectiv exporturi (1%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.

INS va anunta la 14 ianuarie a doua varianta provizorie a datelor privind evolutia PIB in trimestrul al treilea.

La 14 noiembrie INS estima, prin datele-semnal, ca economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie. Toto atunci datele revizuite ale Statisticii indicau ca economia romaneasca a evitat intrarea in recesiunea tehnica, intrucat PIB-ul din trimestrul intai a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scadere de 0,1% la ultima revizuire anuntata, in timp ce scadere din T2 a fost de numai 0,3%.

Citeste si:
INS a prelungit perioada recensământului până pe 24 iulie
INS a prelungit perioada...

Presedintele INS, Tudorel Andrei, a atras atentia ca analiza asupra revizuirii datelor PIB trebuie realizata in functie de cele doua serii, bruta si ajustata sezonier.

"La seria bruta, rectificarile de valori nu sunt decat rezultatul introducerii unor noi surse de date si, implicit, a modificarii valorii dintr-un anumit trimestru. Pe serie desezonalizata, in schimb, analiza trebuie privita altfel, ea este formata din niste valori abstracte, adica ce s-ar intampla intr-o economie daca am avea aceiasi factori sezonieri. In aceste conditii, in momentul cand introducem o noua valoare in cadrul seriei de date (respectiv valoarea PIB aferenta trimestrului al treilea – n.r.), practic se schimba comportamentul seriei si din acest motiv avem aceasta volatilitate pe indicii la nivelul seriei desezonalizate pe trimestrele anterioare", a explicat Andrei miercuri, intr-o conferinta de presa.

Citeste si:
INS: Produsul intern brut a crescut cu 2,8% în primul trimestru
Produsul intern brut a...

El a aratat ca, in conditiile unei cresteri economice de 5,4% in ultimul trimestru al anului trecut, pe serie bruta, scaderea din trimestrul al doilea din acest an a "cantarit" si mai mult in volatilitatea indicilor pe serie desezonalizata. "Mai mult, daca veti aduna valorile din patru trimestre pe serie bruta, ele sunt aproximativ egale cu valorile adunate pe cele patru trimestre din seria desezonalizata, pe aceasta din urma avem doar o rearanjare a PIB-ului total in decursul unui an", a mai spus Andrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.