Parlamentul European dezbate miercuri o rezolutie care propune divizarea grupului Google, initiativa cu valoare mai mult simbolica.

Rezolutia, care urmeaza sa fie votata joi, nu are caracter obligatoriu, Parlamentul European adoptand in fiecare an zeci de astfel de documente, pentru a atrage atentia Comisiei, care detine monopolul initiativelor legislative asupra anumitor subiecte.

Propunerea este sustinuta de doi parlamentari, germanul Andreas Schwab, din partea grupului PPE, si spaniolul Ramon Tremosa i Balcells, din grupul ALDE, care denunta de mai multi ani hegemonia Google. Numele Google nu este mentionat in mod direct in rezolutia care are rolul sa apere drepturile consumatorilor pe piata online, dar intentia parlamentarilor este clara, scrie MEDIAFAX.

"Dorim sa dam un semnal puternic Comisiei Europene, dar si unor companii americane precum Google, ca si cetatenilor", a declarat eurodeputatul socialist belgian Marc Tarabella. Rezolutia cere Comisiei sa propuna separarea motoarelor de cautare de alte servicii comerciale, ca posibila solutie pe termen lung, ceea ce ar insemna de fapt divizarea unor companii cum este Google.

Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea, prin intermediul purtatorului de cuvant al misiunii americane de la UE.

"Respectam procesele de punere in practica a regulilor referitoare la concurenta in UE si nu dorim sa ne antepronuntam in acest dosar in curs, dar este important ca identificarea cazurilor de ingradire a concurentei si a remediilor posible sa fie fondata pe concluzii obiective, impartiale, nepolitice", a avertizat purtatorul de cuvant.

Comisia Europeana a deschis o ancheta in 2010 impotriva Google, pentru folosirea abuziva a pozitiei dominante detinute pe piata. Grupul american este acuzat ca favorizeaza pe paginile motorului de cautare serviciile specializate proprii, in detrimentul motoarelor de cautare concurente, spre exemplu comparatorul de preturi Kelkoo sau site-urile specializate in calatorii, cum este Expedia.

Citeste si:
Cum integrezi tehnologia 4.0 ca să-ți crești afacerea online
Cum integrezi tehnologia 4.0...

Comisia a returnat deja de trei ori propunerile Google pentru remedierea neregulilor. Noul comisar pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a explicat la inceputul lunii noiembrie ca are nevoie de timp pentru a decide urmatoarele etape, in acest caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.