Statele Unite se tem de un deceniu pierdut pentru economia Europei si cer liderilor din regiune actiuni hotarate pentru a opri incetinirea activitatilor, a declarat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, transmite AFP.

"Lumea nu isi poate permite un deceniu pierdut in Europa. Sunt necesare actiuni hotarate ale autoritatilor nationale si altor institutii europene pentru reducerea riscului ca regiunea sa se afunde intr-un declin mai profund", a afirmat Lew intr-un discurs, potrivit MEDIAFAX.

Lew a estimat, cu cateva zile inainte de un summit al statelor G20 din Australia, ca situatia din Europa nu a permis atingerea obiectivelor de crestere puternica si durabila stabilite de comunitatea internationala la inceputul anului 2014.

In timp ce Europa da noi semne de incetinire a cresterii economice, secretarul Trezoreriei SUA a spus ca Banca Centrala Europeana nu poate garanta singura revenirea la o dezvoltare solida. "Asa cum sugereaza datele economice recente, masurile BCE nu sunt suficiente pentru revenirea la crestere economica sanatoasa", a spus Lew.

Pe de alta parte, Lew a avertizat ca lumea nu poate astepta ca Statele Unite sa inregistreze o crestere suficient de puternica pentru a compensa ritmul slab de dezvoltare al principalelor puteri economice din Europa, dar si cel al Japoniei.

Comisia Europeana a redus la inceputul acestei luni estimarea referitoare la cresterea economiei zonei euro la 0,8% pentru acest an si la 1,1% in 2015, de la ritmurile de 1,2% si 1,7% prognozate in primavara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.