Autoritatile din Statele Unite si Marea Britanie ar putea amenda cu suma totala de 1,58 miliarde de dolari sapte banci mari investigate pentru manipularea pietei valutare, in urma unei intelegeri care va fi semnata in maximum doua saptamani, relateaza The Wall Street Journal.

Cele sapte banci care se afla in prezent in negocieri cu autoritatile de reglementare sunt Barclays, HSBC si Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, UBS din Elvetia si Citigroup, J.P. Morgan Chase si Bank of America din SUA. Desi obiectivul autoritatilor este sa ajunga la un acord cu institutiile bancare vizate pana la jumatatea saptamanii viitoare, acest termen s-ar putea prelungi cu inca o saptamana, potrivit surselor The Wall Street Journal.

Dintre cele sapte banci, Bank of America negociaza doar cu autoritatile americane, in timp ce celelalte sase poarta discutii cu institutii atat din SUA, cat si din Marea Britanie. Amenda totala pe care cele bancile o vor plati catre autoritatile americane si britanice se ridica la 1,58 miliarde de dolari, Autoritatea de Conduita Financiara din Marea Britanie urmand sa primeasca intre 300 si 450 de milioane de dolari, cea mai mare penalitate aplicata vreodata intr-o investigatie, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile analizeaza de mai bine de un si jumatate acuzatii potrivit carora cele sapte banci nu au supravegheat corespunzator activitatea traderilor sai si nu au condus suficient de multe controale interne, in aceste conditii mai multi angajati facand schimb de informatii referitoare la pozitiile adoptate pe piata si la ordinele clientilor, pentru a manipula piata valutara.

Saptamana trecuta, Royal Bank of Scotland Group, Citigroup si Barclays au anuntat ca au alocat in total 1,8 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de inchiderea unor investigatii. RBS a pus deoparte 400 de milioane de lire sterline (639 milioane de dolari), Citigroup 600 de milioane de dolari, dintre care 300-400 milioane de dolari pentru investigatia din Marea Britanie, iar Barclays a alocat in acelasi scop 500 de milioane de lire, potrivit Bloomberg.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

De asemenea, JPMorgan a constituit in trimestrul al treilea un provizion de 1 miliard de dolari, pentru costurile litigiilor legate in mare parte de investigatiile privind piata valutara.

La randul sau, banca elvetiana UBS a pus deoparte 1,94 miliarde de dolari pentru litigii si a confirmat ca se afla in negocieri cu Departamentul de Justitie din SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.