Guvernatorul BNR este de parere ca plata in acest an drepturilor salariale castigate in instanta care urmeaza sa fie achitate, conform calendarului, in 2015, ar putea elibera resurse pentru bugetul de anul viitor.

Premierul Victor Ponta a lansat aceasta tema in urma cu cateva zile, cand l-a invitat public pe ministrul delegat pentru buget Darius Valcov sa analizeze oportunitatea unei asemenea masuri, in conditiile in care executia bugetara dupa primele zece luni s-a incheiat cu excedent.

Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB. Executivul a stabilit la finele anului 2012, ca dreprurile salariale castigate in instanta sa fie achitate esalonat, pe parcursul a cinci ani. Isarescu a reluat joi tema investitiilor publice, care in primele zece luni au scazut semnificativ comparativ cu 2013, dar si fata de nivelul programat initial in bugetul pe 2014, aratand ca aceasta evolutie a dus negresit la incetinirea cresterii economice.

In urma cu doua zile, seful bancii centrale declarat ca scaderea investitiilor publice poate fi un beneficiu pe termen lung, daca s-a facut pe baza intaririi disciplinei financiare, prin eliminarea proiectelor nerealiste si a coruptiei, chiar daca afecteaza cresterea economica pe termen scurt. La prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, Isarescu a explicat joi ca disciplinarea cheltuirii fondurilor publice reprezinta si efectul luptei impotriva coruptiei.

"Cred ca si batalia asta cu coruptia are rostul ei. Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la locale (...) Am lansat o ipoteza pentru ca succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale si a coruptiei are efecte financiare si economice pe termen lung", a spus joi Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Declaratiile privind scaderea investitiilor publice au fost facute in contextul unor intrebari privind riscurile semnalate de Comisia Europeana, care a avertizat Guvernul ca fara masuri de crestere a impozitelor sau reducere a cheltuielilor deficitul bugetar pe anul 2015 ar putea urca la 2,8% din PIB. In conditiile in care Romania si-a asumat in negocierile cu FMI si CE un deficit bugetar de 1,4% din PIB in 2015, rezulta ca exista un deficit suplimentar care trebuie acoperit anul viitor in suma de 10 miliarde lei.

Citeste si:
Larisă Udilă a dat cărțile pe față. Cât au plătit ea și Nicole...
Larisă Udilă a dat cărțile pe...

Isarescu a explicat ca excedentul bugetar realizat dupa primele zece luni ar putea ajuta la constructia bugetara din 2015, chiar daca scaderea investitiilor a dus pe termen scurt la incetinirea cresterii economice. Oficialul BNR le-a transmis in urma cu doua saptamani ambasadorilor statelor UE, intr-o intalnire organizata la Ambasada Italiei, ca economia romaneasca va continua sa incetineasca pana la finele acestui an, dupa reducerea ritmului de crestere din prima jumatate a anului.

Comisia Europeana a anuntat la inceputul saptamanii ca a redus prognoza de crester economica pentru acest an de la 2,8%, cat estima in luna iulie, la 2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.