Economia Ucrainei, confruntata cu o criza grava din cauza conflictului cu separatistii rusi din estul tarii, s-a contractat cu 5,1% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit institutului de stat pentru statistica din aceasta tara, transmite AFP.

Totodata, PIB-ul Ucrainei a scazut cu 2,1% in raport cu trimestrul al doilea. Potrivit celor mai recente estimari ale Bancii Mondiale, economia ucraineana va inregistra in 2014 un declin de 8%, prognoza fiind revizuita in scadere de doua ori in acest an.

Economia Ucrainei, care trece prin cea mai grava criza de la obtinerea independentei in 1991, era la inceputul anilor 2000 printre cele mai dinamice din regiune, dar ulterior a fost afectata de criza financiara mondiala din 2008, scrie MEDIAFAX.

Presedintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost inlaturat de la putere in februarie, ca rezultat al protestelor pro-europene, eveniment urmat la scurt timp de anexarea Crimeei de catre Rusia si revolta armata a pro-rusilor din estul Ucrainei, soldata cu peste 3.700 de morti. Conflictul a paralizat mare parte din industria nationala, concentrata in regiune.

PIB-ul Ucrainei a stagnat in 2013, dupa un declin de 0,2% in 2012. In 2011, economia a avansat cu 5,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.