Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a acordat primariei Galati un imprumut de 100 milioane lei (22,6 milioane euro) si un grant de 900.000 euro pentru dezvoltarea infrastructurii de transport urban.

Cu finantarea BERD, primaria va reabilita strazile principale, inclusiv infrastructura de apa, va achizitiona troleibuze noi si va introduce un sistem automat de taxare.

"Galati este un oras din estul Romaniei, important port la Dunare, cu o populatie de 250.000 de locuitori. Economia orasului se bazeaza pe importanta portului Galati, a santierului naval, exportului de produse metalurgice, Galati fiind unul din cele mai mari noduri de trafic comercial din Romania. Cu toate acestea, investitiile insuficiente in infrastructura urbana au dus la deteriorarea soselelor, restrictionarea capacitatii de transport pasageri, cresterea timpului de deplasare si a consumului mare de combustibil, conducand la un nivel ridicat de poluare si costuri ridicate de transport", se arata intr-un comunicat al bancii, scrie MEDIAFAX.

Cu ajutorul BERD si a fondurilor nerambursabile, orasul va dezvolta un plan de mobilitate urbana durabila, in conformitate cu standardele Uniunii Europene, municipalitatea urmand totodata sa lanseze noi scheme de finantare si sa instituie un fond destinat intretinerii drumurilor.

"Suntem recunoscatori pentru sprijinul acordat de BERD, care merge dincolo de investitii in infrastructura. Transferul de know-how si asistenta in dezvoltarea si implementarea unei strategii pe termen lung pentru gestionarea transportului urban sunt la fel de importante pentru furnizarea de servicii imbunatatite", a declarat, in comunicat, Marius Stan, primarul orasului Galati.

Banca a finantat deja proiecte similare in Sibiu, Iasi, Arad, Brasov si Pitesti, investind 180 milioane euro in modernizarea transportului urban in Romania.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

"Drumuri mai bune, troleibuze moderne si un sistem de taxare automat vor face transportul public din Galati mai eficient si, prin urmare, mai atractiv. Scopul nostru este acela de a incuraja locuitorii sa treaca de la autoturismele private la transportul public, fapt de care vor beneficia atat comunitatea, cat si economia si mediul inconjurator", a afirmat Jean-Patrick Marquet, director BERD pentru infrastructura municipala si de mediu.

In Romania, BERD a investit pana in prezent 6,8 miliarde euro in 364 de proiecte din diverse sectoare. De asemenea, banca a mobilizat pentru aceste investitii peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.