Mai multe banci care activeaza si in Romania, printre care Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece din Grecia, si Erste, Raiffeisen si Volksbank din Austria au obtinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultatilor intampinate in Europa de Est.

Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au picat testele realizate de Banca Centrala Europeana (BCE), in conditiile in care evaluarea a indicat ca acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut. In ceea ce priveste afacerile din Romania, cele trei banci din Grecia ar putea lua in calcul vanzarea subsidiarelor locale, pentru strangerea de capital.

"Bancile grecesti au o capitalizare destul de buna in Romania, datorita regulilor impuse de Banca Nationala, astfel ca bancile-mama ar putea sa le scoata la vanzare", a declarat un analist din sectorul bancar pentru Reuters.

Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost, activele bancii elene in Romania situandu-se la sfarsitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro. Piraeus Bank Romania, prezenta pe piata locala din anul 2000, detine active in valoare de 2,05 miliarde euro, in crestere cu 15% fata de 30 iunie 2013. La sfarsitul anului trecut, Piraeus Bank Romania deservea circa 300.000 de clienti, cu o retea formata din 140 de sucursale. Grupul National Bank of Greece detine in Romania Banca Romaneasca, societatea de asigurare-reasigurare Garanta, societatea de servicii de investitii financiare NBG Securities Romania si NBG Leasing. La sfarsitul anului trecut, grupul Banca Romaneasca detinea active de 7,44 miliarde de lei, scrie MEDIAFAX.

In ceea ce priveste situatia de la nivelul celor trei grupuri din Grecia, acestea nu vor trebui initieze emisiuni de actiuni decat intr-o mica masura. Totusi, bancile elene trebuie sa respecte programele de restructurare convenite cu Comisia Europeana, programe care includ si reducerea activelor detinute in Balcani, relateaza Reuters.

"Bancile grecesti au divizii relativ profitabile in estul Europei, iar vanzarea lor pare o cale usoara si rapida pentru asigurarea capitalului", a declarat pentru Reuters Lachezar Bogdanov, analist economic la think-tank-ul Industry Watch din Bulgaria.

Nici bancile din Austria nu au inregistrat rezultate satisfacatoare in urma testelor efectuate de BCE. Grupul bancar Volksbank este una dintre bancile care nu au trecut evaluarea, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro, informeaza Bloomberg.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara de leasing din Romania, Volksbank Leasing, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank. Banca a fost nevoita sa vanda operatiuni din Europa Centrala si de Est ca urmare a conditiilor impuse de Comisia Europeana pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac in contextul crizei financiare. Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs.

Testele BCE nu au avut in vedere masurile adoptate in 2014, care au vizat reducerea portofoliului de credite neperformante sau restructurarea planificata a Asociatiei Bancilor Volksbank, acestea avand loc dupa data la care s-au incheiat testele, respectiv 31 decembrie 2013, arata Volksbank Romania.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

Volksbank Romania are o structura a actionariatului diversificata, respectiv VBAG - 51%, BPCE - 24,5%, DZ Bank - 16,36% si WGZ Bank - 8,14%. Volksbank Romania are o baza de capital foarte puternica si se bucura de sprijinul deplin al tuturor actionarilor, precum si de increderea acestora in ceea ce priveste strategia de business a bancii pe termen mediu si lung, mentioneaza Volksbank Romania. In urma restructurarii bancii, s-au realizat progrese importante in ceea ce priveste eficientizarea proceselor, precum si vanzarea unui portofoliu de credite neperformante in valoare de 495 milioane de euro.

"Sustinerea actionarilor este evidentiata si de multiplele injectii de capital, care subliniaza puterea si flexibilitatea filialei locale, ce dispune de o pozitie solida in ceea ce priveste capitalul si lichiditatea", se spune in comunicatul Volksbank Romania.

Citeste si:
Piraeus Bank se retrage din Romania
Piraeus Bank se retrage din...

De asemenea, o majorare suplimentara de capital, in valoare de 321 milioane de euro, a fost realizata in luna octombrie. Prin urmare, Volksbank Romania ramane o banca puternic capitalizata, cu o rata de solvabilitate de 17,8% (la sfarsitul lunii septembrie 2014), care depasseste cerintele minime impuse de reglementarile locale (10%) si care dispune de toate resursele necesare pentru a avea succes in strategia sa de dezvoltare, se mai arata in declaratia Volksvank Romania.

Desi grupurile austriece Raiffeisen Bank International si Erste, al doilea si al treilea mare creditor din blocul ex-comunist, au trecut testele, ele au obtinut rezultate care le-au pozitionat in a doua jumatate in clasamentul celor 130 de banci europene analizate, potrivit Bloomberg.
De altfel, Erste a strans capital si a vandut afacerea neprofitabila din Ucraina anul trecut, iar in Romania si Ungaria a initiat curatarea portofoliului de creditele neperformante.

Citeste si:
Preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania a fost aprobata
Consiliul Concurentei a...

Cu toate acestea, analistii estimeaza ca grupul Erste va consemna anul acesta cea mai mare pierdere din 2011 pana in prezent. In Romania, grupul Erste este prezent prin Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca de pe piata locala in functie de active, cu peste 15 miliarde euro in administrare. De cealalta parte, Raiffeisen a fost afectata de performantele slabe ale diviziilor din Ungaria si Ucraina, avertizand in luna septembrie ca anul acesta va raporta pierderi pentru prima data, conform Bloomberg. Raiffeisen Bank este a patra mare banca de pe piata din Romania, detinand 529 unitati, cu aproape 5.400 de angajati care deservesc peste 2 milioane de clienti.

Evaluarea realizata de BCE a vizat 130 de institutii bancare din zona euro. Analiza, care cuprinde testul calitatii activelor si testul rezistentei la socurile economice, a aratat ca 25 de banci au nevoie de capital suplimentar in valoare de 25 de miliarde de euro.

BCE a realizat aceste teste in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana, luand in calcul situatia activelor bancilor la 31 decembrie 2013.
Totusi, dintre cele 25 de institutii bancare, 12 si-au majorat deja capitalul cu 15 miliarde de euro pe parcursul anului 2014. Mai mult decat atat, cinci dintre bancile evaluate, printre care si Eurobank si National Bank of Greece, au reusit sa stranga capitalul necesar in acest an, potrivit Bloomberg.

Bancile care nu au indeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de noua luni. Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.