Cancelarul german Angela Merke a avertizat ca Ucraina risca sa piarda gazele livrate de statele europene, daca nu va ajunge la un acord cu Rusia referitor la datoriile pentru gaze, relateaza Bloomberg.

"Uniunea Europeana isi arata solidaritatea cu Ucraina, in conflictul cu Rusia, prin livrarile inverse de gaze", a spus Merkel la summit-ul UE de la Bruxelles. Ea a cerut negociatorilor sa vina cu un acord de finantare, inainte de dezacordurile sa provoace intreruperea aprovizionarii Europei in timpul iernii.

"Daca Europa va suferi ea insasi pentru ca nu exista un contract intre Rusia si Ucraina, atunci Ucraina nu va mai primi gaze in sens invers, pentru ca Europa in mod natural va avea nevoie de toate gazele", a spus Merkel, potrivit MEDIAFAX.

In timp ce iarna se apropie in Europa, Ucraina si Rusia nu au reusit sa negocieze un acord referitor la pretul gazelor naturale, in cadrul conflictului mai larg privind legaturile ucrainene cu Europa, conflictul cu separatistii din estul tarii si anexarea Crimeei de catre statul rus. Rusia si Ucraina au anuntat ca vor negocia in continuare, dupa esecul discutiilor de la Bruxelles, intermediate de UE.

Merkel a aratat ca negocierile de saptamana viitoare se vor referi la optiunile pentru acoperirea necesarului de finantare al Ucrainei pentru plata datoriilor pentru gaze, pana cand va fi gata un acord cu FMI, cel tarziu in februarie.

Rusia cere ca Ucraina sa plateasca o parte din datoria de peste 5 miliarde de dolari pana in noiembrie, iar programul cu FMI si formarea unui nou guvern ucrainean, in urma alegerilor de duminica, va dura, a spus cancelarul german, adaugand ca in aceste conditii este necesara o solutie temporara. "Trebuie sa gasim o cale sa acoperim deficitul de finantare, pentru perioada noiembrie-februarie", a spus Merkel. Ea considera ca exista posibilitatea unui acord inainte de urmatoarea runda de discutii din 29 octombrie.

Uniunea Europeana depinde de gazele rusesti pentru acoperirea a 15% din necesar. Grupul rus Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina in luna iunie, din cauza datoriilor acestei tari, pe fondul conflictului cu separatistii pro-rusi din estul tarii. Livrarile de gaze catre Europa nu au fost intrerupte, iar Uniunea Europeana incearca sa evite repetarea situatiilor de acest gen aparute in 2006 si 2009.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.