Investitorii chinezi nu s-au aratat interesati de agricultura romaneasca si nu au venit nici sa propuna investitii asa cum anuntau autoritatile.

"Si bunicul i-a asteptat vreo 50 de ani pe americani... N-a venit, draga, niciun fermier chinez sa se intereseze de agricultura romaneasca. Cei care au fost pe aici in vizite oficiale erau niste potlogari care au crezut ca iau ceva de pomana", a spus Baciu. El a afirmat ca, dincolo de declaratiile din urma cu cateva luni facute de oficiali romani si chinezi care anuntat investitii chineze in Romania, nu s-a intamplat nimic concret.

"N-au venit nici sa propuna investitii, nici sa cumpere ferme romanesti. Nu s-a intamplat nimic concret", a adaugat oficialul LAPAR.

Premierul Victor Ponta i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi, cu care s-a intalnit in urma cu o luna si jumatate la Beijing, sa investeasca in Romania in domenii precum agricultura, energia si infrastructura, subliniind ca ultimele doua sunt directii strategice de dezvoltare pentru tara noastra.

Victor Ponta le-a amintit investitorilor chinezi ca anul trecut a avut loc la Bucuresti Forumul China - Europa Centrala si de Sud-Est, la nivel de prim-ministri, iar cu acest prilej Romania si China au semnat acordurile necesare pentru deschiderea pietei chineze pentru produsele agricole romanesti si posibilitatea importului de carne de porc si de bovine vii, scrie MEDIAFAX.

Si Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat in luna martie pe investitorii chinezi din agricultura sa vina in Romania pentru a se convinge de calitatea pamantului si a produselor autohtone, spunandu-le ca in vara, cand spera ca cestia sa vina in vizita, le va face cel mai bun test, si anume sa guste o rosie romaneasa si una straina.

Aflat in China, vicepremierul s-a intalnit cu cu investitorii chinezi in agricultura, organizati in Asociatia chineza pentru dezvoltare agricola in strainatate, carora le-a propus sa vina in Romania pentru a gusta din produsele agricole si a compara, astfel, calitatea legumelor si a fructelor romanesti cu cea a produselor din alte tari.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

El i-a asigurat pe investitorii chinezi ca Romania are un potential agricol foarte mare, o clima favorabila, suficiene surse de apa, specialisti in agricultura si personal muncitor, transmitand, ulterior, ca acestia sunt interesati sa investeasca in silozuri si in capacitati de procesare a produselor agricole. Chinezii au avut suficient timp sa reflecteze, pentru ca, inca din 2010, Romania invita China sa investeasca in energie, infrastructura si agricultura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.