In zona euro exista riscuri serioase de reintrare in recesiune, daca nu se va face nimic pentru stimularea cresterii economice lente, a avertizat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, cu ocazia adunarii generale a institutiei financiare care are loc la Washington, transmite AFP.

"Nu sugeram ca zona euro se indreapta spre recesiune, dar spunem ca exista riscuri serioase sa se intample acest lucru, daca nu se va face nimic", a afirmat sefa FMI intr-o conferinta de presa, scrie MEDIAFAX.

Lagarde a adaugat ca probabilitatea producerii unei noi contractii economice in zona euro este evaluata de Fond la 35%-40%. "Daca vor fi luate masuri bune, daca tarile aflate in deficit bugetar si cele care inregistreaza excedent fac ceea ce trebuie facut, recesiunea poate fi evitata", a spus Lagarde.

In noile estimari publicate marti in raportul World Economic Outlook, FMI anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 0,8% a zonei euro si de 1,3% in 2015, sub prognoza unui avans de 1,1%, respectiv de 1,5% al PIB-ului regiunii, din luna iulie. Sefa FMI a explicat ca o mica parte din aceasta revizuire are legatura cu efectele economice ale crizei ucrainene si ale sanctiunilor impuse Rusiei.

Economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, a avertizat marti ca zona euro ar putea deveni din nou principala problema a economiei mondiale, daca riscurile intrarii in deflatie se vor materializa in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.