Sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, a anuntat marti compania, precizand ca rafinaria incepe procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice.

"In urma audierilor avute in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, audieri desfasurate in ziua de 06.10.2014, masurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale societatii) dispuse in data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinaria Petrotel-Lukoil incepe procedurile de pregatire pentru pornire normala a instalatiilor tehnologice", se arata intr-un comunicat al companiei transmis marti, scrie MEDIAFAX.

Sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, spunand ca astfel pot fi platite salariile celor 2.500 de angajati, pot fi achizitionate materiale si pot fi platiti furnizorii.

"Avand in vedere situatia creata prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuata de catre reprezentantii organelor de ancheta din Romania(procurori, ofiteri SRI, inspector din cadrul Directiei Generale a Vamilor, inspector de la directia Regionala Antifrauda etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA si alte patru societati de pe Platforma Teleajen, va rugam respectuos sa ne sprijiniti pentru asigurarea continuarii activitatii comerciale a societatii noastre"
, se arata in scrisoarea transmisa la Cancelaria prim-ministrului, in 3 octombrie.

In scrisoare, sindicatul salariatilor din Petrotel-Lukoil si Uniunea Sindicatelor Lukoil din Romania, in numele carora semneaza presedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societatii, astfel incat rafinaria Petrotel-Lukoil sa poata functiona normal si sa poata fi platite salariile muncitorilor.

"Nu ne opunem anchetei in curs de desfasurare, este normal ca organele in drept sa isi desfasoare activitatea specifica pentru respectarea legii si protejarea intereselor statului. Dar, ca urmare a blocarii conturilor, nu se pot face achizitii de chimicale, nu se pot plati furnizori si antreprenori si chiar si salariile salariatilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariati de pe platforma sa ramana fara obiectul muncii, marind numarul somerilor", se mai arata in document.

Citeste si:
Scumpiri la pompă din nou. Prețul carburanților a trecut de pragul...
Benzina şi motorina s-au...

Intr-o alta scrisoare, primita luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezinta companie si rezultatele financiare, precum si comportamentul fiscal, mentionand totodata consecintele pe care ancheta organelor de cercetare le are asupra activitatii companiei.

"Va rugam sa ne sprijiniti in repornirea Rafinariei Petrotel-Lukoil si in stabilizarea situatiei economice in limitele legislatiei in vigoare si sa aveti in vedere ca Lukoil nu ar fi riscat niciodata o investitie de peste un miliard de dolari pentru o suma de 230 de milioane de euro, prejudiciile de imagine si consecintele fiind deosebit de mari", spune Bogdanov, printre altele, in scrisoarea trimisa premierului.

Rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala, iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa solutionarea contestatiei depuse in instanta, a anuntat luni compania. Reprezentantii Lukoil au notificat anterior Garda de Mediu ca opresc activitatea rafinariei Petrotel-Lukoil din Ploiesti, fara a preciza un motiv si fara a da un termen la care rafinaria va fi repornita, compania neanuntand autoritatile si despre eventuale disponibilizari colective sau somaj tehnic.

Citeste si:
Ploieștenii protestează! Nu vor avea apă caldă timp de o lună
Ploieștenii protestează! Nu...

Surse din cadrul rafinariei sustin ca in 3 octombrie, la o zi dupa ce procurorii au facut perchezitii la sediul a cinci firme care isi desfasoara activitatea pe platforma rafinariei din Ploiesti, directoarea adjuncta a rafinariei a semnat si transmis catre AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverinte care sa ateste daca in baza de date a AJOFM exista persoane calificate ca inginer constructii civile si cercetator constructii civile si industriale, intrucat rafinaria ar cauta sa angajeze astfel de specialisti.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Informatia a fost transmisa luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti.

Citeste si:
Dana Roba a revenit la muncă. Make-up artista, mesaj impresionant:...
Dana Roba a revenit la muncă....

Procurorii au facut, joi, perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani. Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta, tot joi, ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti. Procurorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea perchezitiilor Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.