Uniunea Europeana se pregateste sa respinga proiectul de buget al Frantei pentru 2015, potrivit unor oficiali europeni, decizie care ar declansa cel mai important test de pana acum al noilor prerogative ale autoritatilor de la Bruxelles, menite sa previna repetarea crizei datoriilor.

Ministrul francez de Finante Michel Sapin a declarat luna trecuta ca proiectul de buget pentru 2015 va fi conceput cu un deficit bugetar de 4,3% din PIB, cu mult peste nivelul de 3% asumat anterior de autoritatile de la Paris, in conditiile in care economia se afla in stagnare. Reducerile de costuri se vor ridica la doar 0,2% din PIB, nivel inferior celui de 0,8% convenit cu Comisia Europeana, scrie MEDIAFAX.

Potrivit oficialilor europeni, proiectul de buget al Frantei "contravine grav" cu regulile UE, fiind probabil ca Executivul comunitar sa il retrimita la Paris pentru revizuire. Pana in prezent, guvernul francez a sustinut ca nu va lua masuri suplimentare de austeritate, dincolo de cele anuntate in primavara, indicand ca este pregatit pentru un conflict public cu Comisia Europeana.

Conflictul cu Franta al Comisiei ar putea fi insotit de un altul cu Italia, care a anuntat la randul sau ca va rata tintele bugetare. Italia are totusi mai mult spatiu de manevra, intrucat deficitele din bugetele precedente au fost mai mici decat cele ale Frantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.